Blogda Ara

22 Ocak 2024 Pazartesi

YUMURTALIK KANSERİNİN ERKEN BELİRTİLERİ

 


YUMURTALIK KANSERİ

Yumurtalık kanserini erken evrelerde tespit etmek oldukça zordur. Çünkü yumurtalıklar küçüktür ve derinde bulunur. Tespit edilen vakaların sadece %20 si erken belirtilerden anlaşılabilmiştir. Yumurtalık kanseri genellikle pelvis ve karın içine yayılana kadar fark edilmesi neredeyse imkansızdır. Yumurtalık kanserinin yumurtalıkla sınırlı olduğu evrede yumurtalık kanserinin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi daha olasıdır.

 YUMURTALIK KANSERİNİN ERKEN BELİRTİLERİ

Pelvik veya karın ağrısı, kramplar

Pelviste büyüyen tümörlerin alt karın bölgesinde ağrıya neden olması çok yaygındır. Bu rahatsız edici duygu dönem kramplarına benzer, bu yüzden birçok kadın bu ağrıların zararsız olduğunu düşünür.

İştahsızlık

Yemek yemeye başladıktan sonra hızlı bir şekilde tok hissetmek veya iştahsızlık da yumurtalık kanserinin belirtisi olabilir. Bazı yumurtalık kanseri hastalarının şişkin hissetmesine neden olan aynı sıvı birikimi olan asit, iştah kaybına neden olur.

Hazımsızlık veya mide rahatsızlığı


Sık idrara çıkma

Normalden daha sık veya acilen idrara çıkmanız gerekiyormuş gibi hissetmek yumurtalık kanseri belirtisi olabilir. Bazen idrara çıkma dürtüsü hissedebilirsiniz ancak denediğinizde sadece küçük bir damlama olabilir. Yumurtalık kanseri hücreleri mesane duvarının dışını zorladıüında veya pelvisteki asit mesaneyi sıkıştırdığında idrara çıkma dürtüsü artar ve kadınların daha sık idrara çıkmaları gerektiği hissi oluşur.


Açıklanamayan yorgunluk

Alt sırt veya pelviste ağrı veya basınç yumurtalık kanseri olan kadınlar, pelviste sıvı biriktiğinde veya tümör karın veya pelviste yayıldığında alt sırttaki dokuyu doğrudan tahriş ettiğinde sırt ağrısı yaşayabilir.

Şişkinlik veya kabızlık

Yumurtalık kanseri teşhisine kadar aylarca sık sık mide ekşimesi veya gaz yaşayabilirsiniz. Bu şişkinlik ve gaz da dahil olmak üzere karında genel rahatsızlık yaşama eğiliminde olan yumurtalık kanseri hastaları arasında yaygındır.

Karında veya çevresinde şişkinlik

Cinsellik yaşarken ağrı

Adet değişikliği

Bir kadının adetindeki normalden daha ağır kanama veya düzensiz kanama gibi değişiklikler yumurtalık kanserinin belirtisi olabilir. Yaşın yanı sıra bir kadının daha fazla adet görmesine neden olabilecek ve dolayısıyla yumurtalık kanseri riskini arttıran başka faktörler de vardır. Bunlardan bazıları menopoz yaşamak, 12 yaşından önce adet görmek ve hiç çocuk sahibi olmamak vb.

Kilo kaybı

Diyet yapmadığınızda veya egzersiz yapmadığınızda bile ani kilo kaybı yaşıyorsanız bu yumurtalık kanserinin belirtisi olabilir.

Nefes almada zorluk

Geç evre yumurtalık kanseri solunum güçlüğüne neden olabilir. Tümörler büyüdükçe akciğerlere baskı yapmaya başlayabilir ve hastanın nefes alma ve nefes verme yeteneğini engelleyebilir.

DOKTOR MUAYENESİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Yukarıda belirtilen bu semptomların birçoğunun daha az tehdit edici nedenleri olabilir. Yumurtalık kanserinin bu nedenlerinden bazılarını yaşıyorsanız lütfen panik yapmayın. Yumurtalık kanseri ile ilişkili bazı belirti ve semptomların yaşanması mutlaka hastalığa sahip olduğunuz anlamına gelmez. Yumurtalık kanseri gerçekten evde kendi kendine teşhis edilemez. Yumurtalık kanseri teşhisi, çeşitli testler ve genellikle bir uzmanın uzmanlığını gerektirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER