Blogda Ara

25 Ocak 2024 Perşembe

GLUTEN HASSASİYETİ


GLUTEN HASSASİYETİ


 Gluten kelimesini son dönemlerde çok fazla duymaya başladık. Özellikle estetik yaptıran ünlülerin bu durumu glutene bağlayarak 'gluteni kestim' demesini dalgaya alanımız da çoktur. Oysa gluten dediğimiz şey herzaman bu kadar basit değildir. Glutenin neden olduğu hastalıklar, gluten hassasiyeti veya alerjisi çoğu zaman hafif olsa da bazı durumlarda ölümcül bile olabiliyor. Gluten alerjisi en fazla çocuklarda görülür. 

GLUTEN ALERJİSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Eğer astım gibi alerjik hastalıkların olduğu bir aileden geliyorsanız gluten hassasiyeti yaşamanız da yine ihtimal dahilindedir. Gluten alerjisinin belirtileri ise şunlardır;

Kurdeşen veya deri döküntüsü
Mide bulantısı, halsizlik, kusma veya ishal 
Burun tıkanıklığı
Hapşırma
Baş ağrısı
Astım

Bu semptomlar bazen hafif  bazen de oldukça şiddetli olabilir.Bu belirtileri yaşıyorsanız mutlaka bir hekime başvurmalısınız. Alerji tanısı kan testi ile kolayca konulabilir. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız korkmadan doktora gidin. Bu belirtiler herzaman gluten hassasiyetinin belirtisi olmayabilir. Bu nedenle de kendiniz tanı koymamalısınız. 

Bileşen olarak buğday içermeyen gıdalar, üretim sürecinde veya gıda hazırlama sırasında buğday ile kontamine olabilir. Sonuç olarak, buğday alerjisi olan kişiler, etiketinde "buğdayla paylaşılan ekipmanda üretilen", "buğdayı da işleyen bir tesiste paketlenmiş" veya benzer bir dil gibi ihtiyati ifadeler taşıyan ürünlerden de kaçınmalıdır. Bu tavsiye etiketlerinin kullanımı isteğe bağlıdır ve tüm üreticiler bunu yapmaz.

Bir gıda alerjisi teşhisi konduğunda, alerji uzmanınız muhtemelen bir epinefrin oto-enjektörü reçete edecek ve size nasıl kullanılacağını öğretecektir. Otomatik enjektörünüzün son kullanma tarihini kontrol edin, son kullanma tarihini takviminize not edin ve eczanenizden reçete yenilemeleri için hatırlatma hizmetleri hakkında bilgi alın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER