Blogda Ara

16 Ocak 2024 Salı

SAÇLARIN YAĞLIYSA BUNLARI YAPMA

 



SAÇ NEDEN YAĞLANIR?

Saçlar birçok sebepten kaynaklı olarak yağlanabiliyor. Bunlar bazen çevresel bazen fizyolojik olabiliyor. Saçtaki yağlanma aslında derinin bir savunma sistemidir ve saçları da besler. Fakat fazla sebum salgılanması ile bu durum tersine döner ve saçlarda dökülmeler başlar. Yağlı saçlar sadece saç dökmekle kalmaz aynı zamanda kötü bir görüntü de oluşturur. Yağlı saçlar özgüvenimizi kırar, moodumuzu değiştirir ve günümüzden zevk alamayız. Çözüm olarak saçlarımızı gün aşırı yıkar, bu görüntüden kurtulacağımızı düşünürüz fakat sık saç yıkamak maalesef saçın daha hızlı yağlanmasına sebep oluyor, Saçın yağlanması doğal bir süreçtir ve derimiz kendini korumak için bu yağı üretir. Yani siz saçı ne kadar sık yağdan arındırırsanız saçın yağlanma süreci de okadar hızlanır.

 SAÇLARIN HIZLI YAĞLANIYORSA BUNLARI YAPMA

 Saçları ne kadar sık yıkarsanız saçlarınız o kadar sık yağlanır. Öncelikle bunu iyi anlamak gerekiyor. Saç yağdan tamamen arındırılır ise deri yine savunma olarak hızlıca yağ üretecektir. Bu da demek oluyor ki en başta saçlarımızı çok sık yıkamayacağız. İkinci olarak yağlı saçlara uygun bir şampuan tercih etmelisiniz. Eğer saçlarınız hızlı yağlanıyorsa ve bir de ince telli ise kremli şampuanları tercih etmemekte fayda var. Çünkü içeriğinde krem barındıran şampuanlar saçın daha hızlı yağlanmasına sebebiyet verir. 
 
Saçları hızlandıran diğer etken ise yağlı yiyeceklerdir. Özellikle fast-food tarzı yiyecekler fazla yağ içerdiğinden dolayı derinin yağlanmasını hızlandırır ve bunun sonucunda saç derimiz de hızlıca yağlanmaya başlayarak rahatsız edici boyutlara ulaşır. Bu sebeple yağlı saç problemi yaşayanlar yağlı yiyeceklerden ve fast-food tarzı beslenmeden uzak durmalılar.
Saçın yağlanma sürecini hızlandıran başka bir etken ise çok sıcak su ile yıkanmaktır. Eğer saçlarınız hızlı yağlanıyorsa duş alırken ılık su kullanmalısınız. Bu saçtaki yağlanmayı geciktirecektir.

 Saçı yağlandıran diğer etken ise şapka takmak veya saçı çok sıkı bir şekilde toplamaktır. Bu uygulamalar saçı hızla yağlandırdığı gibi saç dökülmelerine de yol açar. Saçlarımızı yağlandıran ve belki de herkesin en çok yaptığı şey ise sürekli saçlarımızla oynamaktır. Gün içerisinde elimiz sürekli saçlarımızda olursa saçın yağlanması hızlanır. Ayrıca ellerdeki kir de yine saça geçer. Hem saç hem de yüz sağlığı için ellerinizi gün içinde yüzünüze ve saçlarınıza götürmeyin.

 Son dönemlerde saçı en çok yağlandıran ve yıpratan ise ısı veren elektronik aletlerdir. Bunların başında se kurutma makineleri ve düzleştiriciler geliyor. Saçı kökten kurutarak aslında saçın yağlanma sürecini de hızlandırmış oluyorsunuz. Bunların yanında son dönemlerde çok fazla saç ürünü kullanılması da yine saçın yağlanma sürecini hızlandırıyor. Çeşitli yağ maskeleri, kremler, nemlendiriciler vs. de eğer saçlarınız yağlı ise daha kötü bir sonuç doğuracaktır.

YAĞLI SAÇLAR İÇİN NE YAPABİLİRİZ?

 Yağlı saçlar hayat kalitemizi kötü etkileyen faktörlerdendir. Dışarı çıkmadan önce duş almalı veya kuru şampuanlara günü  kurtarmalısınız. Eğer misafirliğe gidiyorsanız olay daha da kötü bir hal almaya başlıyor. Çünkü başkasının evinde duş almak biraz uğraştırıcı bir süreçtir. Bunları engellemek için ve saçın yağlanma sürecini uzatmak için yapmamanız gerekenleri yukarıda sıraladık. Peki saçların hızlı yağlanmaması için ne yapmalıyız? Öncelikle yağlı bir saç derisine sahipseniz diyetinizde yağ dengesine dikkat etmelisiniz. Buna ek olarak gün içerisinde sıvı alımını da arttırabilirsiniz. Duşta çok sıcak su yerine daha ılık su kullanabilirsiniz fakat bazı insanlar sıcak su kullanmadan yıkanamıyor. Eğer sıcak su kullanacaksanız saçlarınızı öne eğerek ayrı bir şekilde ılık su ile yıkayabilirsiniz ya da duştan sonra ılık su ile durulayabilirsiniz. 

 Duşta kesinlikle krem kullanımını önermiyoruz fakat saç deriniz yağlı ama uç kısımlar kuru ise sadece uçlarına krem uygulayabilirsiniz. Veya son durulama suyuna bir kapak elma sirkesi ekleyerek kullanabilirsiniz. Elma sirkesi saç derinizi de temizleyeceği için saçın yağlanma süresini uzatacaktır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER