Blogda Ara

1 Ekim 2022 Cumartesi

AĞIZDAKİ BEYAZ YARALAR AFT NASIL TEDAVİ EDİLİR?




 Aft olarak da bilinen ağız ülserleri, ağzınızın içinde oluşan bir yara türüdür. Özellikle konuşurken, yemek yerken, içerken ve dişlerinizi fırçalarken kendilerini rahatsız hissedebilirsiniz. Çoğu durumda, ağız ülseri tehlikeli değildir ve kendi kendine iyileşir. Yaklaşık 5 kişiden 1'i tekrarlayan ağız ülseri yaşar.


Ağız ülserleri, beyaz/gri üst kısmı ve kırmızı kenarlı sığ bir yara gibi görünür. Tek bir ülser olarak veya bir küme halinde ortaya çıkabilirler. Ağız ülserleri ağız çevresinde farklı yerlerde görünebilir. Ortak konumlar şunlardır ; dudakların içinde, yanakların içinde, ağzın alt kısmında veya diş etlerinde, dilde görülebilirler. 

Ağız ülserine ne sebep olur? 

Ağız ülserlerinin kesin nedenini kimse bilmiyor, ancak onları geliştirme olasılığınızı artırabilecek birkaç faktör var.

 Ağız ülserlerine şunlar neden olabilir veya tetiklenebilir: stres, kaygı veya hormonal değişiklikler keskin dişler, takma dişler veya diş telleri gibi ağızda herhangi bir yaralanma veya hasar belirli gıdalara, ilaçlara veya diş macunlarına tepki çölyak hastalığı gibi bazı enfeksiyonlar ve hastalıklar bazı ilaçlar ve tıbbi tedaviler vitamin eksiklikleri.

Ağız yaraları nasıl tedavi edilir? Çoğu zaman ağız ülserleri bir hafta içinde tedavi görmeden kendi kendine iyileşir. Eczanelerden reçetesiz satın alabileceğiniz bölgeye uygulanan uyuşturucu anestezik ağız jeli ile her türlü rahatsızlığı giderebilirsiniz. Ağız ülserlerinizden dolayı çok fazla ağrı hissediyorsanız, diğer ağrı kesici seçenekleri hakkında doktorunuza danışın.


Piyasada, durumdan geçici olarak kurtulmayı sağlayabilecek birkaç ilaç ve ilaç bulunmaktadır. Bununla birlikte, bu geleneksel ilaçların hiçbiri ağız ülseri için kalıcı bir tedavi sağlamaz. Basit ev ilaçları bu konuda en iyi sonucu verir. 


DOĞAL TEDAVİ YÖNTEMLERİ

BAL

Balın birçok faydalı özelliği vardır. Bununla birlikte, ağız ülseri için de etkili bir tedavi olabileceğinin farkında olmayabilirsiniz. Ülserlerin üzerine bal sürün ve kalmasına izin verin. Ülserler ağız içinde olduğu için yanlışlıkla uygulanan balı tükürüğünüzle birlikte yutabilirsiniz. Bununla birlikte, birkaç saatte bir ülser lekelerine bal sürmeye devam etmeniz önemlidir.Balın antimikrobiyal özellikleri vardır ve herhangi bir açık yarayı hızla onarmaya yardımcı olabilir. Bal, ülseri azaltmanın yanı sıra bölgeyi enfeksiyonlardan da korur.

Kabartma tozu

Eşit miktarda kabartma tozu ve su alın. Kalın bir macun oluşturmak için karıştırın. Bu macunu ağız ülserine uygulayın ve kurumasını bekleyin. Karışım kuruduktan sonra ağzınızı suyla çalkalayın ve gargara yapın. Bu günde üç kez yapılmalıdır.

Kabartma tozu aslında sodyum bikarbonat adlı kimyasal bir bileşiktir. Bu bileşik birçok ev temizleme solüsyonunda kullanılır. Ağrıyı önemli ölçüde azaltabildiğinden, en iyi ağız ülseri tedavilerinden biri olarak da işlev görür. Kabartma tozu, sonunda durumu tedavi eden ülser tarafından oluşturulan asidi nötralize eder.

Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, Hindistan'ın çoğunda çok çeşitli faaliyetlerde kullanılmaktadır. Bununla birlikte, çok az insan ağız ülseri söz konusu olduğunda iyileştirici özelliklerinin farkındadır. Ülserin yüzeyine biraz hindistancevizi yağı sürün ve üzerinde kalmasına izin verin. Gece yatarken de uygulayabilirsiniz. Bal gibi, hindistancevizi yağı da ülserleri doğal olarak azaltmaya yardımcı olan antimikrobiyal özellikler içerir. Aynı bileşik ayrıca ağız ülserleriniz için anti-inflamatuar ve analjezik bir tedavi işlevi görür. Yağı uygulamak, ağız ülserlerinden kaynaklanan ağrıyı azaltabilir.

Tuzlu su

Bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı tuzu karıştırın. Şimdi bu sıvıyı kullanarak iyice gargara yapın. İşiniz bittiğinde ağzınızdaki tuzlu tadı gidermek için sade su ile gargara yapabilirsiniz. Bu prosedürü kullanarak, ağız ülseri sırasında yaşadığınız ağrı ve rahatsızlığın bir kısmını yatıştırabilirsiniz. Tuzun antiseptik özellikleri iyi bilinmektedir.

Diş macunu

Basit diş macununun ağız ülserlerine karşı da yardımcı olabileceğini kim bilebilirdi? Bununla birlikte, herhangi bir iyi diş macunu, ağız ülserlerinin şişmesini ve ağrısını azaltabilen antimikrobiyal özellikler içerir. Tüm ülser bölgesini diş macunu ile kapladığınızdan emin olun. Durulamadan önce macunu birkaç dakika bekletin. Ülserdeki beyazlığın kaybolduğunu görene kadar diş macununu her gün uygulamaya devam edebilirsiniz. Ancak ülsere diş macunu sürmek oldukça acı verici olabilir. Bu ağrı, yerinde aloe vera jeli uygulanarak dengelenebilir.

Portakal Suyu

Portakal, ağız ülserlerini önleyebilen ve yardımcı olabilen harika bir C vitamini kaynağıdır. Bununla birlikte, bu ülserlerden muzdarip olduğunuzda bütün bir portakalı tüketmek zor olabilir. Ağız ülseri için harika bir tedavi, her gün iki bardak taze sıkılmış portakal suyu içmektir.

Araştırmalar, C vitamini eksikliğinin ağız ülserlerine yol açabileceğini göstermiştir. Bunun dışında C vitamininin kişinin bağışıklığını artırdığı ve vücudunun her türlü enfeksiyon ve hastalığa karşı savaşmasını sağladığı bilinmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER