Blogda Ara

23 Ekim 2022 Pazar

RAHİM KANSERİ

 RAHİM KANSERİ NEDİR? 

Rahim kanseri veya endometriyal kanser, rahim kanseridir ve en sık görülen semptomu vajinal kanamadır. Rahim kanserinin tedavisi ve prognozu, hastalığın evresine ve ayrıca hastanın sağlık durumuna bağlıdır.

Rahim duvarı iki kat dokuya sahiptir. Kas dokusunun dış tabakası miyometriyum olarak bilinirken, endometriyum adı verilen iç astar, hamilelik hazırlığının bir parçası olarak her ay bir kalınlaşma sürecinden geçer. Bir kadın hamile kalmazsa, endometrium astarını atar ve kanamaya veya adet görmeye başlar.

Rahim içindeki iyi huylu büyümeler çoğunlukla miyomlardır . Genellikle kırklı yaşlardaki perimenopozal kadınlarda görülürler. Fibroidlergenellikle kendi kendine geçerler ancak vajinal akıntı veya ağır kanama gibi belirtiler gösterirlerse laparoskopik olarak çıkarılabilirler. 

Rahim tümörleri normalde yaşlı kadınlarda daha sık görülür ve kötü huylu veya iyi huylu olabilir. Malign tümörler , kontrolsüz hücre bölünmesi ile karakterize, yaşamı tehdit eden kanserlerdir. Böyle bir tümör rahimden kopar ve kan dolaşımına veya lenf sistemine yolunu bulursa, kanser karaciğer, akciğerler ve kemikler gibi diğer organlara yayılır. Kanserin bu dağılımı veya yayılması metastaz olarak bilinir - bu durumda metastatik rahim kanseridir. Bu şekilde yayılan bu tür kanserlerin tümü yaşamı tehdit eden bir durumdur.

Rahim kanserinin tedavisi ve prognozu, hastanın yaşına ve sağlık durumuna ve ayrıca kanserin evresine ve hastalığın hastada ilerleme hızına bağlıdır.

Çoğu hasta vajinal kanamayı görmezden gelir ve bu genellikle geç prezentasyona ve kötü prognoza neden olabilir.

Özellikle yaşlı popülasyonda herhangi bir anormal vajinal kanama hakkında farkındalık yaratmak, erken tanı ve tedavinin anahtarıdır.

Rahim kanseri genellikle kadınlarda menopozdan sonra veya evreye yeni girdiklerinde ortaya çıkar.

Anormal bir şekilde normal bir menopoz semptomu olarak kabul edilen anormal vajinal kanama, endometriyal veya kanserli uterusun en sık görülen semptomudur!

Aşağıdaki belirtilerden herhangi biri menopozdaki bir kadını doktoruna danışmaya sevk etmelidir:

Başlangıçta sulu olabilen, fazla kan içermeyen ve daha sonra daha fazla kan kaybına kadar ilerleyebilen olağandışı vajinal kanama

Pelvik bölgede ağrı

Ağrılı / zor idrara çıkma

Ağrılı/zor ilişki


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER