Blogda Ara

18 Ekim 2022 Salı

SAÇ BOYASI KANSERE NEDEN OLUR MU?

 

SAÇ BOYASI KANSER YAPAR MI?

Saç boyaları , genellikle kansere neden olup olmayacağı endişesini artıran çeşitli kimyasallar içerir. Geçmişte böyle bir ilişkiyi kontrol etmek için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. 
Kimyasal Saç Boyaları : Bunlar saça belirli bir renk veren farklı kimyasallar içerir. Sarışından koyu tonlara kadar değişen renklere sahip bir gölge tablosu ile gelirler.

Kimyasal Saç Boyaları ayrıca şu şekilde sınıflandırılır :

Geçici boyalar şampuan, durulama ve sprey olarak mevcuttur. Bunlar genellikle bir veya iki yıkama sürer. Saçı doğrudan boyarlar ve saç miline nüfuz etmezler. Bu tür saç boyalarında daha az kimyasal kullanılır. Bu nedenle, bunlar en güvenli seçenek olarak kabul edilebilir.

Yarı Kalıcı boyalar 5 ila 10 yıkama sürer. Bu saç boyaları kısmen saç miline nüfuz eder. Daha fazla toksisite şansına neden olan daha fazla kimyasaliçerirler .

Kalıcı saç boyaları saç teline nüfuz ederek aylarcakalıcı bir renk verir .


Saç Boyaları Kansere Neden Olur mu?


Saç boyalarının kansere neden olup olmadığı henüz belli değil. Saç boyaları çeşitli kimyasallar içerir, bu nedenle saç boyalarının sağlık riskleri hakkında ortak bir açıklama yapılamamaktadır. Saçlarını ara sıra boyatanlardan çok, kuaför gibi düzenli olarak saç boyası ile temas edenlerde kanser riski biraz daha yüksek olabilir.

Birkaç saç boyası, kan kanserleri (Hodgkin dışı lösemi) ve mesane kanserleri gibi kanser riskleri açısından incelenmiştir . Bazı çalışmalar kanser riskinin arttığını gösterirken, diğerleri kesin bir ilişki bulamadı

Saç Boyalarının Diğer Yan Etkileri Nelerdir?

Saç boyalarının diğer yan etkileri şunlardır:

Özellikle yüz ve göğüs üst kısmında ve sırtta alerjik reaksiyonlar

kafa derisinin kaşınması

saç kuruluğu

Ciltte kaşıntı ve kızarıklık

göz tahrişi

boğaz tahrişi

cilt pigmentasyonu

Akciğer tahrişi

Saç kaybı

Saç Boyası Kullanırsam Hangi Önlemleri Almalıyım?

Mevcut saç boyalarının kansere neden olduğu kesin olarak kanıtlanmasa da, bazı önlemler güvende olmanıza yardımcı olabilir:

Kimyasallarla teması ve vücuda emilimini önlemek için eldiven giyin . Bu, kimyasal saç boyalarını uzun süre kullanan kuaförler ve berberler için özellikle önemlidir.

Kimyasal saç boyalarının uygulama sıklığını azaltın

Daha az kimyasal içerdiğinden geçici veya yarı kalıcı saç boyaları kullanın.

1 yorum:

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER