Blogda Ara

5 Ekim 2022 Çarşamba

VİTİLİGO HASTALIĞI




 VİTİLİGO NEDİR?


Vitiligo, cilt lekelerinin soluk veya beyaz olduğu bir cilt durumudur. Her 100 kişiden 1 ila 2'sini etkiler. 2 tip vitiligo vardır. Yaygın vitiligo, zamanla daha fazla leke veya lekenin ortaya çıkmasıyla izole soluk veya beyaz lekeler olarak başlar. Segmental vitiligo, genellikle bir yetişkinin avucundan daha büyük olmayan bir alanda, cildin yalnızca bir alanını etkiler. Segmental vitiligo yayılmaz, daha az yaygındır ve genellikle çocuklukta ortaya çıkar.

Vitiligo belirtileri nelerdir? 


Semptomlar genellikle bir kişinin yirmili veya otuzlu yaşlarında ortaya çıkmaya başlar, ancak çocuklukta veya daha ileri yaşlarda ortaya çıkabilir. Cildin beyaz bölgeleri genellikle iyi tanımlanmış kenarlara sahiptir ve iltihap yoktur. Yamalar, kesik veya yanık gibi cildin hasar gördüğü bölgelerde gelişebilir. Kolların altında, kasıkta, kalçaların arasında veya cildin birbirine sürtündüğü diğer bölgelerde ortaya çıkabilir. Ayrıca vücut açıklıklarının çevresinde ve yüz veya eller gibi açıkta kalan alanlarda da görülür. Vitiligo bölgesinde beyaz tüyler oluşabilir ve etkilenen bölgelerde baş ve yüzdeki tüyler normalden daha erken ağarmaya başlayabilir.

Vitiligo, özellikle sıkıntı, stres, hastalık veya hamilelik dönemlerinde vücudun diğer bölgelerine ilerleyebilir. Bazen vitiligo sabit kalır; bazen beyaz lekeler pigmentlerini aniden geri alabilir. Genellikle başka bir sorun yoktur ve vitiligolu çoğu insanın sağlığı iyidir. Bununla birlikte, bu durumdaki bazı kişilerde Graves hastalığı (aşırı aktif bir tiroid) veya Hashimoto tiroiditi (az aktif bir tiroid) gibi otoimmün rahatsızlıkları da vardır.

Vitiligoya ne sebep olur?

Vitiligoya ne sebep olur? Vitiligo'nun nedeni açık değildir, ancak bağışıklık sisteminin pigment oluşturan hücrelere saldırdığı otoimmün bir durum olduğu düşünülür. Vitiligolu her 10 kişiden 1'inin ailesinde bu durumda olan başka biri vardır. Bazen ciltte yaralanma, duygusal faktörler veya stres vitiligoyu daha da kötüleştirebilir.


Vitiligo Nasıl tedavi edilir?

Vitiligo nasıl tedavi edilir? Vitiligo - birçok cilt durumu gibi - esas olarak cildin görünümü nedeniyle yaşamak zor olabilir. Bununla birlikte, vitiligolu insanlar genellikle sağlıklıdır ve normal bir hayat yaşarlar. Fiziksel rahatsızlığa veya komplikasyonlara neden olan semptomlarla ilişkili değilse, durum tedavi edilmeden bırakılabilir. Aksi takdirde, vitiligo için 3 tedavi seçeneği vardır: Etkilenen bölgeleri gizlemek için makyaj ve boya kullanarak kamuflaj yapın. Enflamasyonu azaltmak, pigment hücrelerini yok etmek veya komşu hücreleri daha fazla pigment üretmeye teşvik etmek için tedaviler kullanmak. Bu şu şekilde olabilir:

Cilde uygulanan kortizonlu kremler veya merhemler, ışık tedavisi, ışık uygulandığında işe yarayan kremler takrolimus, pimekrolimus veya kalsipotriol adı verilen ilaçlar Bir kişinin kendi pigment hücrelerini vitiligodan etkilenen bölgelere aktarmak için yeniden pigmentasyon. Bu ameliyatla yapılır. Tutarlı bir cilt rengi oluşturmak için etkilenmemiş cildin kalan bölgelerinden pigmentin çıkarılmasını içeren depigmentasyon. Bir dermatolog, sizi rahatsız ediyorsa, vitiligonuzu tedavi etmenize ve yönetmenize yardımcı olabilir.

Vitiligoya sahip olmak duygusal ve psikolojik olarak zorlayıcı olabilir. Durumunuz buysa, olası bir psikoloğa sevk hakkında doktorunuzla konuşmak isteyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER