Blogda Ara

8 Ekim 2022 Cumartesi

AŞIRI TERLEYENLER DİKKAT

 

Aşırı Terleme ne anlama geliyor?


Dermatologlar aşırı terlemeyiklinik olarak hiperhidroz olarak adlandırırlar. Vücutta aşırı terleyebilecek belirli bölgeleri kontrol eder ve aşırı terlemenin nedenini çözmeye çalışırlar; hiperhidrozun nedenini bulmak için altta yatan tıbbi durumu bulmak için "ter testleri" veya diğer tıbbi testler gibi testler yaparlar.

Aşırı terleme', bir kişinin gereğinden fazla terlediği tıbbi bir durumdur. Kişiler vücudun bir veya iki bölgesinden özellikle avuç içi, ayak, koltuk altları veya başlarından terleyebilirler. Hiperhidroz durumunda, vücudun geri kalanı kuru kalırken sadece bir veya iki bölge aşırı terler.

Aşırı Terleme Neden Olur?


Aşırı terleme, sıcak havalarda yapılan yorucu fiziksel egzersizlerin bir sonucu olabilir. Ateş belirtisi bile olabilir. İki tip hiperhidroz vardır:

Uyanıkken veya uykudayken meydana gelen aşırı terleme vücudun büyük kısımlarını etkiler. Muhtemelen bir ilacın yan etkisinin bir belirtisi, bir hastalık belirtisi veya menopoz sıcak basması, kaygı veya aşırı aktif tiroid gibi bir durum. Aşırı terlemeye neden olan klinik durumlar şunlardır:

□Diyabet

□Endokardit

□Yaygın anksiyete bozuklukları

□Kalp krizi

□HIV/AIDS

□hipertiroidizm

□Lösemi

□Hodgkin Dışı Lenfoma

□obezite

□Stres

□Tüberküloz

□Beta blokerler veya trisiklik antidepresanlar gibi diğer ilaçların kullanımı

Gündüzleri özellikle avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve koltuk altlarında oluşan aşırı terleme. Siz uyurken durur ve eşlik eden başka herhangi bir klinik durumun belirtisi değildir.

Aşırı terleyen kişilerde ısı, kaygı gibi aşırı terlemeyi tetikleyebilecek birçok faktör ve monosodyum glutamat, kafein, acı sos ve köri, kimyon ve alkol gibi baharatlar gibi bazı yiyecekler bulunur.


Aşırı Terleme İçin Ev Çareleri


Aşırı terleme veya hiperhidroz, ıslak eller, ayaklar veya giysilerdeki lekeler nedeniyle rahatsız edici olabilir ve düzenli çalışmayı veya eğlence etkinliklerinden zevk almayı etkiler. Aşırı terlemeyi şu şekilde giderebilirsiniz:

Ter önleyiciler


Aşırı terleme için ne yapacağınızı mı merak ediyorsunuz? Dermatologlar, hiperhidroz tedavisinde ilk adım olarak ter önleyicilerin kullanılmasını önerdiler. Koltuk altları, eller, ayaklar veya saç çizgisi cildinde düzenli veya klinik ter önleyiciler kullanılır. Terlemeyi önleyici ter bezleri tarafından emilir ve beyne daha fazla terlemeyi durdurması için sinyal veren ter bezlerini bloke eder. Terlemeyi önleyici kullanırken:

●Deodorant değil de ter önleyici kullandığınızdan emin olun.

●Yatmadan önce kuru cilde antiperspirant uygulayın

●Doktor reçetesine göre ter önleyici kullanın

Patates


Patates, su veya sıvıyı emme yeteneğine sahiptir. Patatesin dilimlenmesi, vücudun aşırı terleyen bölgelerine doğrudan uygulanması, birkaç dakika bekletilmesi ve hemen sonuç alınması önerilir.

Yıkama


Ellerde ve ayaklarda aşırı terleme için ev ilaçları, ellerin ve ayakların soğuk ve sıcak suda yıkanmasını da içerir. Aşırı terleme için harika bir tedavidir.

Sirke


Sirke, aşırı terlemeyle ilişkili kötü kokuyu azaltmada etkili bir şekilde çalışır. İki çay kaşığı sirke ve iki çay kaşığı çiğ elma sirkesini karıştırın ve yemek yemeden önce günde üç kez için. Koltuk altı terlemesi için ev ilaçları olarak bu sirkeler koltuk altlarına uygulanabilir.

Domates suyu


Terlemeyi azaltabilecek gözenekleri sıkılaştırmak için cilde domates suyu uygulanabilir. Günlük taze domates suyu tüketilmelidir. Antiseptiktir, gözenekleri sıkılaştırır ve teri hafifletebilir.

Karbonat ve Limon Suyu


Antiseptik ve cilt temizleme etkisi için kabartma tozu ve limon suyu karışımı kullanılabilir. Kabartma tozu ve limon suyu karışımı hazırlayın, pamuklu pedleri ıslatın ve aşırı terleyen bölgelere uygulayın. Bu alternatif gün tekrarlanmalıdır.

Bitki çayı


Adaçayı çayı gibi bitki çayları aşırı terlemeyi azaltmak için iyi bir tedavi yöntemidir. Adaçayı içindeki magnezyum ve B vitamini, ter bezlerinin aktivitesini azaltmada iyi çalışır. Cadı fındığı çayı doğal bir büzücüdür ve cilde uygulandığında aşırı bakteri üremesini ve aşırı terlemeyi önler.

Çay ağacı yağı


Çay ağacı yağı, ayak terlemesi için yararlı bir ev ilacıdır. Çay ağacı yağının antibakteriyel özelliği cildin terleyen bölgelerinde bakteri üremesini önleyebilir. Doğrudan ayağa veya diğer terleyen bölgelere uygulanan çay ağacı yağı terlemeyi önleyebilir.

Düzenli Banyo


Ciltteki bakteri sayısını kontrol etmeye yardımcı olduğu için düzenli olarak banyo yapmanız önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER