Blogda Ara

2 Ekim 2022 Pazar

KLAMİDYA BELİRTİLERİ

 



KLAMİDYA NEDİR?

Klamidya, "sessiz" bir hastalık olarak bilinir çünkü enfekte olan çoğu insanda hiçbir semptom görülmez. Semptom geliştiren kişilerde, semptomların ortaya çıkması maruz kaldıktan sonra birkaç hafta sürebilir.

Kadınlarda semptomlar şunları içerir:

Vajinadan boşalma

İdrar yaparken yanma veya ağrı

Daha sık idrara çıkma

Dönemler arasında veya cinsel ilişkiden sonra kanama

Alt mide bölgesinde ağrı

Bel ağrısı

Mide bulantısı

Ateş

Seks sırasında ağrı

Erkeklerde semptomlar şunları içerir:

Penisten sulu, beyaz damlama veya akıntı

İdrar yaparken yanma veya ağrı

Penis açıklığının çevresinde yanma ve kaşıntı

Daha sık idrara çıkma

Şişmiş, hassas testisler

Klamidya Teşhisi

Klamidyayı teşhis etmek için laboratuvar testleri vardır. Bazıları idrarda yapılabilir; diğer testler, penis veya serviks gibi bir bölgeden numune alınmasını gerektirir. Cinsel Sağlık Kliniği, tüm hastalarda klamidya için idrar testi kullanır.

Aşağıdakiler için yıllık klamidya testi önerilir:

25 yaş ve altı cinsel ilişkiye giren tüm kadınlar

Risk altındaki daha yaşlı kadınlar (altı aydan daha kısa süredir tanıdığınız yeni bir seks partneri veya birden fazla seks partneri)

Tüm hamile kadınlar

Klamidya Tedavisi

Klamidya, antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilir ve tedavi edilebilir. HIV ve klamidyası olan kişiler, HIV negatif olanlarla aynı tedaviyi almalıdır.

Tanı konulduktan sonra, bir kişi bir sağlık hizmeti sağlayıcısını görebilmeleri ve tedavi olabilmeleri için yakın zamanda tüm seks partnerlerine söylemelidir. Tedavi tamamlanana kadar cinsel ilişkiden kaçının. Seks partnerleri uygun şekilde tedavi edilmeyen kadınlar, yeniden enfeksiyon için yüksek risk altındadır. Tekrarlayan enfeksiyonlara sahip olmak, bir kadının kısırlık da dahil olmak üzere ciddi üreme sağlığı sorunları riskini artırır.


Tedavi Edilmeyen Enfeksiyonun Uzun Vadeli Riskleri

Tedavi edilmezse, klamidya hem kısa hem de uzun vadeli etkilerle ciddi üreme ve diğer sağlık sorunlarına dönüşebilir. Hastalığın kendisi gibi, hasar da genellikle “sessizdir”.

Kadınlarda tedavi edilmeyen enfeksiyon pelvik inflamatuar hastalığa (PID) neden olabilir. Bu, tedavi edilmemiş klamidyası olan yüzde 10 ila yüzde 15'lik kadınlarda olur. PID, iç apselere (tedavisi zor olan irin dolu “cepler”) ve uzun süreli pelvik ağrıya yol açabilir. PID, fallop tüplerine kısırlığa neden olacak veya ektopik gebelik riskini artıracak kadar zarar verebilir (uterus dışında yaşamı tehdit eden gebelik).

Erkekler arasındaki sorunlar nadirdir. Enfeksiyon, tedavi edilmediği takdirde kısırlığa yol açabilen testislerin ağrılı bir durumu olan epididimit'e neden olabilir.

Klamidya enfeksiyonu, daha önce Reiter sendromu olarak bilinen reaktif artrite neden olabilir, ancak bu nadirdir. Semptomlar artrit, cilt lezyonları ve göz ve üretranın şişmesini içerir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER