Blogda Ara

22 Ekim 2022 Cumartesi

KAN ŞEKERİNİZİ DENGELEYECEK BESINLER

 KAN ŞEKERİNİ DENGELEYEN BESİNLER NELERDİR?

Kan Şekeri Nedir?


Kan şekeri, kanda bulunan karbonhidrattır ve tüketilen gıdalardan elde edilir. Vücut hücreleri için ana enerji kaynağıdır. Kan şekeri seviyelerindeki dalgalanmalar sağlık sorunlarına yol açabilir

Kan şekeri düzeylerinin yükselmesine neden olan faktörler; bir öğünde aşırı yemek yemek, basit karbonhidratlardan zengin besinler yemek, hareketsiz yaşam tarzı, steroidler gibi bazı ilaçların yan etkileri, stres, dehidrasyon ve insülin veya diyabet ilaç dozajındadır. Yeterli besin içeren doğru yiyecekleri seçmek kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır.

Gıdalardaki karbonhidratlar, sindirim sistemi tarafından basit şekerlere parçalanır ve glikoz olarak kan dolaşımına salınır. Kandaki glikoz seviyeleri yükseldikçe , hücreler enerji için glikozu almak için insülin tarafından uyarılır. Bununla birlikte, diyabet durumunda, insülin eksikliği veya insüline uygun olmayan bir yanıt (insülin direnci) nedeniyle vücut hücreleri tarafından glikoz alımı değiştirilir ve bu da kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur. Diyet proteinleri ve yağlar kan şekeri üzerinde minimum etkiye sahiptir ve bu nedenle ani yükselmelere yol açmaz. Bu nedenle bu makroların bir kombinasyonunu sağlayan öğünlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Protein açısından zengin besinler , kan şekerinin yükselmesini önlemek için orta ila düşük karbonhidrat kaynakları ve sağlıklı yağlar ile birleştirilebilir.

İşte kan şekeri artışlarını önlemede rehberiniz olabilecek besin gruplarına göre sınıflandırılmış besinler:

TAHILLAR

Tahıllar ve tahıllar öncelikle karbonhidratlardan oluşur. Aşağıda kan şekerini yükseltmesi muhtemel olmayan bazıları verilmiştir.

Kırmızı pirinç

Yulaf ezmesi lapası

Yulaf kepeği

Patlamış mısır

Mısır lapası

Buğday kepeği lapası

Siyah pirinç lapası

Darı

Karabuğday Krep

Tam buğday Erişte

çok tahıllı kraker

Kinoa

Tüm Kepekli tahıllar

İnci Arpa

Esmer pirinç

Bulgur tahılı

SEBZELER ;

dolmalık biber

Brokoli

Domates

Marul

Patlıcan

Sarımsak

Tatlı biberler

Salatalık

Karnabahar

Ispanak

Yeşil bezelye

Yaban Havuçları

Lotus kökü tozu

kara lahana

çiğ havuç

Enginar

Kuşkonmaz

Kabak

Soğan

MEYVELER

çilek

Elmalar

Avokado

Armutlar

Kuru hurma

Greyfurt

Turuncu

şeftali

kuru erik

Limonlar

Misket limonu

Yabanmersini

Böğürtlenler

Ahududu

mandalina

Papaya

Kuru kayısı

Kirazlar

Erik

üzüm

Kivi meyvesi

Nar

Kavun

Fasulye ve Bakliyat

Aşağıda kan şekeri seviyeleri üzerinde minimum etki gösteren fasulye ve baklagillerden bazıları listelenmiştir.


Fasulye

barbunya

mercimek

soya fasulyesi

Nohut

Kuru Fasulye


FINDIK


Kaju fıstığı

Yer fıstığı

Badem

kestane

Ceviz

Keten tohumu

Chia tohumları

kabak çekirdeği

Ay çekirdeği

Haşhaş tohumları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER