KAN ŞEKERİNİ DENGELEYEN BESİNLER NELERDİR?
Kan Şekeri Nedir?
Kan şekeri, kanda bulunan karbonhidrattır ve tüketilen gıdalardan elde edilir. Vücut hücreleri için ana enerji kaynağıdır. Kan şekeri seviyelerindeki dalgalanmalar sağlık sorunlarına yol açabilir
Kan şekeri düzeylerinin yükselmesine neden olan faktörler; bir öğünde aşırı yemek yemek, basit karbonhidratlardan zengin besinler yemek, hareketsiz yaşam tarzı, steroidler gibi bazı ilaçların yan etkileri, stres, dehidrasyon ve insülin veya diyabet ilaç dozajındadır. Yeterli besin içeren doğru yiyecekleri seçmek kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olacaktır.
Gıdalardaki karbonhidratlar, sindirim sistemi tarafından basit şekerlere parçalanır ve glikoz olarak kan dolaşımına salınır. Kandaki glikoz seviyeleri yükseldikçe , hücreler enerji için glikozu almak için insülin tarafından uyarılır. Bununla birlikte, diyabet durumunda, insülin eksikliği veya insüline uygun olmayan bir yanıt (insülin direnci) nedeniyle vücut hücreleri tarafından glikoz alımı değiştirilir ve bu da kan şekeri seviyelerinin yükselmesine neden olur. Diyet proteinleri ve yağlar kan şekeri üzerinde minimum etkiye sahiptir ve bu nedenle ani yükselmelere yol açmaz. Bu nedenle bu makroların bir kombinasyonunu sağlayan öğünlerin tüketilmesi tavsiye edilir. Protein açısından zengin besinler , kan şekerinin yükselmesini önlemek için orta ila düşük karbonhidrat kaynakları ve sağlıklı yağlar ile birleştirilebilir.
İşte kan şekeri artışlarını önlemede rehberiniz olabilecek besin gruplarına göre sınıflandırılmış besinler:
TAHILLAR
Tahıllar ve tahıllar öncelikle karbonhidratlardan oluşur. Aşağıda kan şekerini yükseltmesi muhtemel olmayan bazıları verilmiştir.
Kırmızı pirinç
Yulaf ezmesi lapası
Yulaf kepeği
Patlamış mısır
Mısır lapası
Buğday kepeği lapası
Siyah pirinç lapası
Darı
Karabuğday Krep
Tam buğday Erişte
çok tahıllı kraker
Kinoa
Tüm Kepekli tahıllar
İnci Arpa
Esmer pirinç
Bulgur tahılı
SEBZELER ;
dolmalık biber
Brokoli
Domates
Marul
Patlıcan
Sarımsak
Tatlı biberler
Salatalık
Karnabahar
Ispanak
Yeşil bezelye
Yaban Havuçları
Lotus kökü tozu
kara lahana
çiğ havuç
Enginar
Kuşkonmaz
Kabak
Soğan
MEYVELER
çilek
Elmalar
Avokado
Armutlar
Kuru hurma
Greyfurt
Turuncu
şeftali
kuru erik
Limonlar
Misket limonu
Yabanmersini
Böğürtlenler
Ahududu
mandalina
Papaya
Kuru kayısı
Kirazlar
Erik
üzüm
Kivi meyvesi
Nar
Kavun
Fasulye ve Bakliyat
Aşağıda kan şekeri seviyeleri üzerinde minimum etki gösteren fasulye ve baklagillerden bazıları listelenmiştir.
Fasulye
barbunya
mercimek
soya fasulyesi
Nohut
Kuru Fasulye
FINDIK
Kaju fıstığı
Yer fıstığı
Badem
kestane
Ceviz
Keten tohumu
Chia tohumları
kabak çekirdeği
Ay çekirdeği
Haşhaş tohumları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder