Blogda Ara

26 Ekim 2022 Çarşamba

KARIN ŞİŞKİNLİĞİNİN NEDENLERİ NELERDİR?

 

Karın Şişkinliğinin Nedenleri Nelerdir?



Karın şişkinliği, karında (karın) dolgunluk veya şişlik ve sıkışma hissidir ve bazen karında şişmiş bir balon hissi olarak tanımlanır. Genellikle aşırı gaz veya sıvıdan kaynaklanır. Genellikle gaz dışarı çıkınca his azalır. denilen başka bir terimkarın şişliğiçok karın şişmesi anlamına gelir, ancak ölçüldüğünde karın çevresinde gerçek bir artış vardır. Karın şişliği hem şişkinlik hem de şişkinlik için bir tanım olarak kullanılır, ancak karın içindeki iyi huylu veya kötü huylu bir tümörden kaynaklanıyorsa şişlik azalmayabilir.


Diyet: Brokoli , fasulye, soğan, lahana , karnabahar , brüksel lahanası, marul, elma, armut, şeftali, süt, bakliyat, sakız, gazlı içecekler ve tam tahıllı yiyecekler şişkinliğe neden olabilir. Hasta, bu gıdaların aşırı alımı öyküsü verebilir. Buna neden olan belirli yiyeceklerden kaçınılırsa şişkinlik azalır.

Laktoz intoleransı: Laktoz intoleransı , süt ve ürünlerinde bulunan bir şeker olan laktozun sindirilememesidir. İnce bağırsaklar, laktozu sindiren bir enzim olan yeterli miktarda laktaz üretemediğinde ortaya çıkar. Laktoz intoleransının belirtileri arasında şişkinlik, karında ağrı ve kramplar, süt ve süt ürünleri alımını takiben kusma ve ishal sayılabilir. Rahatsızlığı önlemek için laktoz içeren gıdalardan kaçınılması önerilir.

Bağırsak Sendromu :  bağırsak sendromu , kronik fonksiyonel bir gastrointestinal bozukluktur. Hastalarda karın ağrısı, şişkinlik, dışkıda mukus ve ishal veya kabızlık olabilir. Hastalarda semptomları tetikleyen gıdalardan kaçınılması önerilir.Bağırsak sendromunun psikolojik bir yönü olduğu için hastalar stresi azaltmak için tekniklerden faydalanabilirler.

Bağırsak Tıkanıklığı: Bağırsak tıkanıklığı, bağırsakların lümeninde bağırsak içeriğinin akışını engelleyen bir tıkanıklık olduğu bir durumdur. Bağırsak tıkanıklığının nedenleri arasında yuvarlak kurtlar, şiddetli kabızlık, kolon kanseri ve invajinasyon (bağırsağın bir bölümünün diğerine geçtiği yer) bulunur. Hasta karında ağrı, kabızlık, kusma, karında şişkinlik ve şişkinlik ile başvurabilir. Komplikasyonları önlemek için bağırsak tıkanıklığı derhal yönetilmelidir.

Kronik Kabızlık: Kronik kabızlığıolan hastalarda, gaz çıkarmak için bakteriler tarafından fermente edilen dışkıların kalın bağırsakta tutulması nedeniyle şişkinlik olabilir. 

Çölyak Hastalığı: Çölyak hastalığı , genetik yatkınlığı olan bağırsağın otoimmün bir hastalığıdır. Çölyak hastaları buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllardan yapılan gıdalarda bulunan bir protein olan glüteni sindiremezler. Gluten tüketmek, şişkinlik dahil olmak üzere çeşitli gastrointestinal semptomlara neden olur. Hastalara glutenin katı diyet kısıtlaması önerilmelidir.

Karaciğer Sirozu : Siroz, alkolizm gibi kronik karaciğer hastalığına bağlı olarak karaciğer fonksiyonunun bozulduğu bir durumdur. Bu hastalarda asit denilen bir durum olan karın içinde sıvı birikmesi nedeniyle şişkinlik görülür. Hastalar genellikle altta yatan karaciğer hastalığı öyküsü verirler.

Konjestif Kalp Yetmezliği: Konjestif kalp yetmezliği , kalbin pompalama hareketinin normalden daha az olduğu bir durumdur. Bu hastalarda şişkinlik, daha sonraki bir aşamada ortaya çıkabilecek karın içinde sıvı birikmesinden kaynaklanır. Hasta, ayakların şişmesi ve nefes darlığı gibi diğer kalp yetmezliği belirtilerini gösterir.

Pankreas Yetmezliği: Pankreas sindirim enzimleri salgılar. Yani pankreas yetmezliği olan hastalarda üretilen enzimler besinin sindirimi için yeterli değildir. Hastalar karın ağrısı, şişkinlik ve yağlı dışkı ile başvururlar.

Böbrek Hastalıkları: Böbrek hastalıkları böbrek yetmezliğine yol açabilir. Böbrek yetmezliği , karında sıvı tutulmasına neden olarak şişkinliğe neden olabilir.

Adet öncesi sendromu:Adet öncesi sendromu Adetten hemen önce 1-2 hafta hormonal değişikliklere bağlı olarak yaşanır. Şişkinlik, su tutulmasına yol açan yüksek östrojen seviyesinden kaynaklanır. Adetten sonra şişkinlik azalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER