Blogda Ara

31 Ekim 2022 Pazartesi

MEME KANSERİ

 Meme Kanseri Nedir?


Meme kanseri , memeleri veya meme bezlerini etkileyen bir kanserdir . Erken teşhis ve yaşam tarzı değişiklikleri meme kanserini kontrol etmede yardımcı olur.

Meme kanseri insidansı yaşla birlikte artar ; kadın ne kadar yaşlıysa, kullanılan değerlendirme teknikleri o kadar agresiftir. Bununla birlikte, aynı yaş grubundaki asemptomatik kadınlara ve daha yaşlı kadınlara kıyasla, göğüslerinde kitle olan daha genç kadınlar meme kanseri açısından çok daha büyük bir risk altındadır.

Meme kanseri çoğunlukla 50 yaş üstü kadınlarda görülür ve özellikle 60 yaş üstü kadınlarda risk yüksektir.

Bir kadın hastalığı olduğuna dair yaygın inanışın aksine, hem erkekleri hem de kadınlarıetkileyebilir .

Bu kanserden çevresel faktörlerin ve genlerin bir kombinasyonu sorumludur. 

Meme kanseri insanoğlunun bildiği en eski kanserlerden biridir. Bununla birlikte, etkili tedavilere yol açan, yalnızca hastalığın sistemik doğasının modern anlayışıyla olmuştur.

Meme Kanserinin Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?


Meme kanseri, diğer kanser türleri gibi, çevresel ve kalıtsal faktörlerin bir lejyonunun nihai sonucu olarak kabul edilir. Ancak kesin nedeni bilinmemektedir. Birden fazla faktörün rol oynadığından şüphelenilmektedir. Ayrıca kadın yaşlandıkça meme kanseri riski de artar.

Kişisel meme kanseri öyküsü : Meme kanseri olan kadınlar, diğer memelerinde meme kanserine yakalanma riskiyle karşı karşıyadır.

Aile öyküsü : Bir kadının, özellikle genç yaşta, annesi, kız kardeşi veya kızı meme kanseri olması durumunda meme kanserine yakalanma riski artar.

Geç çocuk doğurma : İlk çocuğunu geç doğuran (yaklaşık 30 yaşından sonra) kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı, daha genç yaşta çocuğu olan kadınlara göre daha fazladır.

Kimyasallar : Bazı araştırmalar, pestisitlerdeve diğer endüstriyel ürünlerde bulunan östrojen benzeri kimyasallara maruz kalmanın meme kanseri riskinde olası bir artışa işaret ettiğini göstermiştir.

Meme Kanseri Belirtileri ve Belirtileri Nelerdir?


Göğüste yumru saptanmasıKoltuk altlarında çevre dokudan farklı hissettiren yumrular genellikle meme kanserinin ilk belirtisi olabilir.

Meme kanserinin diğer semptomlarından bazıları şunlardır:

Koltuk altı / köprücük kemiğinde topaklar

Kızarıklık, çukurlaşma, kabuklanma veya büzülme gibi meme derisinin dokusunda değişiklik

Meme boyutunda / şeklinde değişiklik

meme inversiyonu

Meme ucundan kanlı akıntı (tek taraflı)

İnflamatuar meme kanseri, meme kanserinin nadir ve agresif bir şeklidir. İnflamatuar meme kanseri belirtileri şunları içerir:

Ağrı

Şişme

Sıcak bir duygu

Göğüs boyunca kırmızı renk

Göğüs derisinin portakal kabuğu dokusu 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER