Blogda Ara

23 Ekim 2022 Pazar

KRONİK YORGUNLUK

 KRONİK YORGUNLUK


Aşırı çalışma, günün sonunda kişiyi yorgun ve enerjisiz bırakır. Ayrıca, uyku eksikliği veya aşırı içme de aynı etkiye sahip olabilir. Bunlar, bir kişinin sıklıkla yaşadığı yaygın yorgunluğun nedenleridir.Tükenmişlikdiğer semptomlara kıyasla çok önemsiz bir semptom gibi geliyor. Ancak gün içinde yaşanan yorgunluk, kişinin üretkenliğini ciddi şekilde etkileyebilecek bir durumdur. Bazı insanlar bir aktivite başlatmayı zor bulabilir; diğerleri bir aktiviteye başladıktan hemen sonra kendilerini yorgun hissedebilirler. Yine de diğerleri fiziksel yorgunluktan çok zihinsel yorgunluk yaşar ve bir süre sonra konsantre olmakta zorlanır.

Fiziksel yorgunluk genellikle vücut hücrelerine oksijen verilmemesi ile ilişkilidir. Bu nedenle, kalbin pompalama hareketinin azalması, kanın oksijen taşıma kapasitesinin azalması veya bir akciğer sorunu nedeniyle kanın oksijenlenmesinin azalması nedeniyle yorgunluk meydana gelebilir.

Yorgunluğun nedeni, çok hafif bir hastalıktan kanser gibi çok ciddi bir hastalığa kadar değişebilir. Hemen hemen her sağlık durumu çeşitli derecelerde yorgunluğa neden olabilir. Aşağıda kronik yorgunluğun yaygın nedenlerinden bazıları listelenmiştir:

Tiroid bozuklukları : Tiroid bozuklukları, kadınlarda yorgunluğun yaygın nedenleridir. Hem yüksek hem de düşük tiroid hormon seviyeleri hastayı günün sonunda yorgun bırakır. Düşük tiroid seviyeleri uyuşukluk ve kilo alımı ile sonuçlanırken, yüksek tiroid hormon seviyeleri çarpıntı ve kilo kaybına neden olur.

Anemi : Vücut, kırmızı kan hücreleri tarafından taşınan tüm hücresel işlevler için oksijene ihtiyaç duyar. Toplam kırmızı kan hücresi sayısının düşük olduğu bir durum olan anemi, yorgunluğa neden olur. Hasta ayrıca solgun görünür.

Kalp yetmezliği : Kalp yetmezliği gibi kalp rahatsızlıkları, vücudun farklı bölgelerine kan akışının azalmasına neden olur. Bu nedenle hasta, hafif aktiviteden sonra bile bazen yorgun hisseder. Hasta, nefes darlığı ve ayaklarda şişme belirtileri gösterebilir.

Hepatit : Genellikle sarılıkla ilişkili bir karaciğer enfeksiyonu olan hepatit, hastayı yorgun ve uykulu bırakır. Cilt ve gözler sarı görünür. İdrar da koyu sarı renkte görünür.

Akciğer hastalığı : Akciğer hastalıkları, kanın oksijenlenmesinin azalmasına ve yorgunluğa neden olur. Hasta öksürük ve nefes darlığı gibi başka semptomların varlığını gösterir.

Uyku apnesi : Uyku apnesi, kişinin gece horlaması ve geçici olarak nefesinin durması durumudur. Böylece hasta tam bir gece uykusu alamamakta ve ertesi gün tamamen yorgun düşmektedir.

Kalıcı ağrı : Artrit ve sinir iltihabı gibi durumlardan kaynaklanan kalıcı bir ağrı hissi aşırı yorgunluğa neden olur.

Kanser : Kanser, yorgunluğun en ciddi nedenlerinden biridir. Yorgunluğun nedeni tam olarak belirlenemezse, kanseri ekarte etmek için kişiyi değerlendirmek daha iyidir. Kanser genellikle ani kilo kaybı ile ilişkilidir.

İlaçlar : Yorgunluk şikayeti olan hastalarda ilaç alımının değerlendirilmesi gerekir. Beta blokerler gibi yüksek tansiyon için kullanılan ilaçlar kalp fonksiyonlarını etkileyebilir ve yorgunluğa neden olabilir. Benzer şekilde, sakinleştiriciler de gündüz yorgunluğuna neden olabilir.

Psikolojik bozukluklar : Depresyon ve anksiyete gibi psikolojik bozukluklar zihinsel yorgunluğa ve konsantrasyon güçlüğüne neden olabilir.

Diğer durumlar : Yorgunlukla ilişkili olabilecek diğer durumlar, otoimmün hastalıklar, enfeksiyonlar, böbrek hastalıkları ve kas veya sinir hastalıklarıdır.

Kronik yorgunluk sendromu : Kronik yorgunluk sendromu, en az 6 ay süren ve altta yatan herhangi bir nedene bağlanamayan şiddetli yorgunluk hissidir. Yorgunluk yatak istirahati ile geçmez. Tanı, yorgunluğun diğer olası nedenleri ekarte edilerek konur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER