Blogda Ara

6 Ekim 2022 Perşembe

ATEROSKLEROZ (Damar sertleşmesi)

 ATEROSKLEROZ NEDİR?

Ateroskleroz, arterlerinizin tıkandığı ve sertleştiği yavaş bir hastalıktır. Çoğu kalp krizi, felç ve vasküler bunama vakasının altında yatan nedendir ve 30 yaşın üzerindeki çoğu insanda görülebilir. arterler. Sert plak, kanın içinden geçtiği geçidi daraltır. Bu, arterlerin sertleşmesine ve esnek olmamasına neden olur. 45 yaş üstü kişilerde önde gelen ölüm nedeni olan kardiyovasküler hastalığın gelişimine katkıda bulunur. Yumuşak plağın arter duvarından kopması ve hayati organlara kan akışını engelleyebilecek bir kan pıhtısına neden olması daha olasıdır.

Aterosklerozun etkileri, vücuttaki hangi arterlerin daraldığına ve plakla tıkandığına bağlı olarak değişir. Kalbinize oksijen açısından zengin kan getiren arterler etkilenirse, koroner arter hastalığı, göğüs ağrısı veya kalp krizi geçirebilirsiniz. Beyninize giden arterler etkilenirse, geçici iskemik atak (TIA) veya felç geçirmiş olabilirsiniz. Kollarınızdaki veya bacaklarınızdaki arterler etkilenirse, periferik arter hastalığı gelişebilir. Ayrıca arter duvarında bir çıkıntı (anevrizma) geliştirebilirsiniz.

Kan basıncını ve LDL (kötü kolesterol) seviyelerini düşürmek, bol meyve ve sebze ile sağlıklı bir diyet yemek, sigarayı bırakmak, kilo vermek ve daha fazla egzersiz yapmak aterosklerozu önleyebilir.

Koroner arter hastalığı


Koroner arter hastalığının semptomları (kalp arterlerinin daraldığı yer) genellikle fiziksel egzersiz, cinsel aktivite, soğuk havaya maruz kalma, öfke veya stres ile ortaya çıkar. Yaygın semptomlar şunları içerir:

Göğüs ağrısı (olası yanma veya bıçaklama ağrıları ile birlikte genellikle ağır, sıkışma veya ezilme hissi)

●Karın, boyun, sırt, çene veya omuz/kol ağrısı

●zayıflık

●terleme

●Nefes darlığı

Serebrovasküler Hastalık


Serebrovasküler hastalık (beyne kan sağlayan arterlerin daralması) geçici iskemik atak (24 saat içinde tamamen iyileşen ani bir beyin fonksiyonu kaybı) ve felce neden olabilir. Belirtiler şunları içerebilir:

●Vücudun bir tarafında zayıflık veya felç

●Konuşma veya konuşmayı anlamada sorun

●Bir gözde görme kaybı

●Kas Güçsüzlüğü

●Ani yürüme zorluğu

●Baş dönmesi

●Denge veya koordinasyon kaybı

●Ani şiddetli baş ağrısı

Periferik arter hastalığı


Periferik arter hastalığı, kollara ve bacaklara oksijen açısından zengin kan sağlayan arterleri etkiler. Belirtiler şunları içerebilir:

●Bacak kaslarında ağrı,  kramplar, uyuşma veya yorgunluk hissi (aralıklı topallama)

●"Bruits" (doktorunuzun kan akışındaki türbülansı gösteren bir stetoskopla duyabileceği üfleme sesleri)

●Saç kaybı

●kalınlaşmış tırnaklar

●Pürüzsüz, parlak cilt yüzeyi

●Dokunulduğunda soğuk olan cilt

●Kangren

Bunun nedeni nedir?


Aterosklerozun kesin nedenini kimse bilmiyor, ancak daha da kötüleşmesine neyin neden olduğunu biliyorlar. Birçok araştırmacı, endotel olarak bilinen arterin en iç tabakasında bir yaralanma ile başladığına inanıyor. Araştırmacılar, aşağıdaki faktörlerin hasara katkıda bulunduğuna inanıyor:

Yüksek kan basıncı

Yüksek LDL ("kötü") kolesterol

Homosistein birikimi. İnsan vücudu tarafından üretilen ve kalp hastalığı, felç, osteoporoz, diyabet ve bunama için bir risk faktörü olduğu düşünülen bir amino asit.

Sigara içmek

Diyabet

Enflamasyon

Aşırı kilolu veya obezite

Sağlıksız diyet

Egzersiz eksikliği

Ailede kalp hastalığı öyküsü

Arter hasar gördüğünde, trombosit adı verilen kan hücreleri, yaralanmayı denemek ve iyileştirmek için orada birikir. Zamanla, arter duvarını kalınlaştıran ve sertleştiren bölgede yağlar, kolesterol ve diğer maddeler de birikir. Arterden kan akışı azalır ve organlara oksijen beslemesi de azalır. Kan pıhtıları oluşabilir, arteri tıkayabilir ve diğer organlara kan akışını kesebilir.

Bazı insanlar aterosklerozun klasik risk faktörlerine sahip değildir (sigara içimi ve yüksek tansiyon gibi). Enfeksiyon gibi başka nedenler de olabilir. Araştırma devam ediyor.

DİYET LİSTENİZDE BULUNMASI GEREKENLER

■Yaban mersini

■Koenzim Q10

■Çuha çiçeği

■Lif

■Keten tohumu

■Keten tohumu yağı

■Sarımsak

■Zencefil

■Üzüm çekirdeği

■Yeşil çay

■Alıç

■meyan kökü

■Magnezyum

■melatonin

■Omega-3 yağlı asitler

■Omega-6 Yağ Asitleri

■Soya

■Zerdeçal

■B12 Vitamini (Kobalamin)

■B2 Vitamini (Riboflavin)

■B3 Vitamini (Niasin)

■B6 Vitamini (Piridoksin)

■B9 Vitamini (Folik Asit)

■C Vitamini (Askorbik Asit)

■D vitamini

■E vitamini

■Tarçın.

■Zerdeçal.

■Nar.

■Badem.

Taze sebzelerden yapacağınız bir akdeniz salatası da yine bu listede yer alabilir. Ayrıca et yemeklerinde ekstra doymuş yağ kullanılmaması da önemli bir noktadır.

Burada yazan reçeteler ancak doktor bilgisi dahilinde uygulanmalıdır. Kişiden kişiye göre farklı sonuçlar doğurabilir.

Kuşkonmaz.

Melisa.

Zeytinyağı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER