Blogda Ara

4 Ekim 2022 Salı

BÖBREK TAŞINI DÜŞÜREN BİTKİLER




BÖBREK TAŞI NEDEN OLUŞUR?

Böbrek taşları yaygın sağlık sorunudur.Bu taşları çıkarmak inanılmaz derecede acı verici olabilir ve ne yazık ki böbrek taşı yaşayan kişilerde tekrar görülme olasılığı daha yüksektir. Böbrek taşı olarak bilinen böbrek taşları, böbreklerde biriken ve kristaller oluşturan sert, katı atık maddelerden oluşur.

Dört ana tip mevcuttur, ancak taşların %80'i kalsiyum oksalat taşlarıdır.Daha az yaygın formlar arasında struvit, ürik asit ve sistein bulunur. Daha küçük taşlar genellikle sorun olmasa da daha büyük taşlar vücudunuzu terk ederken üriner sisteminizin bir kısmında tıkanıklığa neden olabilir.

Bu şiddetli ağrı, kusma ve kanamaya neden olabilir. Böbrek taşları yaygın bir sağlık sorunudur.Böbrek taşları böbreklerde kristalize atık ürünlerden oluşan sert topaklardır.Bunlar yaygın bir sağlık sorunudur ve büyük taşları geçirmek ağrı verici olabilir.

Böbrek Taşı Nasıl önlenir?

Böbrek taşının önlenmesi söz konusu olduğunda , genellikle bol miktarda sıvı içilmesi önerilir.Sıvılar, idrardaki taş oluşturan maddelerin hacmini seyreltir ve arttırır, bu da onların kristalleşme olasılığını azaltır.

Öte yandan, çok fazla soda tüketmek böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunabilir. Bu hem şekerle tatlandırılmış hem de yapay olarak tatlandırılmış gazlı içecekler için geçerlidir.Şekerle tatlandırılmış alkolsüz içecekler, kalsiyum, oksalat ve ürik asit atılımını arttırdığı bilinen fruktoz içerir. Bunlar böbrek taşı riski için önemli faktörlerdir.

Oksalat (oksalik asit) , yapraklı yeşillikler, meyveler, sebzeler ve kakao dahil olmak üzere birçok bitkisel gıdada bulunan bir anti besin maddesidir.Ayrıca, vücudunuz önemli miktarda üretir.

Yüksek oksalat alımı idrarda oksalat atılımını artırabilir, bu da kalsiyum oksalat kristalleri oluşturma eğiliminde olan kişiler için problemli olabilir.

Araştırmalar, C vitamini (askorbik asit) takviyelerinin daha yüksek böbrek taşı riskiyle ilişkili olduğunu gösteriyor.

Kalsiyum içeren taş oluşturma riskinizi azaltmak için kalsiyum alımınızı azaltmanız gerektiği yaygın bir yanlış anlamadır.

Ancak durum böyle değil. Aslında, kalsiyum içeriği yüksek bir diyet , böbrek taşı oluşturma riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.

Limon suyu

Suyunuza istediğiniz sıklıkta taze sıkılmış limon ekleyebilirsiniz. Limonlar, kalsiyum taşlarının oluşmasını engelleyen bir kimyasal olan sitrat içerir . Sitrat ayrıca küçük taşları parçalayarak daha kolay geçmelerini sağlar.

Büyük bir etki yaratmak için muhtemelen çok miktarda limon suyu gerekir, ancak bazıları biraz yardımcı olabilir.

Limon suyunun başka sağlık yararları da vardır. Örneğin, bakteri üremesini engellemeye yardımcı olur ve C vitamini sağlar.

Fesleğen suyu

Fesleğen besinlerle doludur. Bu çare olmuşturgeleneksel olarak kullanılırGüvenilir KaynakSindirim ve inflamatuar bozukluklar için.

Fesleğen suyunda antioksidanlar ve iltihap önleyici maddeler vardır, bu nedenle böbrek sağlığını koruyabilir. Ancak bu çareyi destekleyecek çok az kanıt var.

Denemek için taze veya kuru fesleğen yaprağı kullanarak çay yapın ve günde birkaç bardak için. 

Elma sirkesi

Elma sirkesi asetik asit içerir. Asetik asit böbrek taşlarının çözülmesine yardımcı olur.

Elma sirkesi böbrekleri temizlemenin yanı sıra taşların neden olduğu ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.Bu çareyi denemek için 6 ila 8 ons içme suyuna 2 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin.

Günde bu karışımdan 8 onsluk bir bardaktan fazla tüketmemelisiniz. Ayrıca elma sirkesini salataların üzerine serpebilir veya en sevdiğiniz salata sosuna ekleyebilirsiniz.

Nar suyu

Nar suyu yüzyıllardır genel böbrek fonksiyonunu iyileştirmek için kullanılmıştır. Sisteminizden taşları ve diğer toksinleri temizleyecektir. Böbrekleri sağlıklı tutmaya yardımcı olan ve böbrek taşlarının gelişmesini önlemede rol oynayabilen antioksidanlarla doludur.

Ayrıca idrarınızın asitlik seviyesini düşürür. Daha düşük asit seviyeleri, gelecekteki böbrek taşı riskinizi azaltır.

Barbunya suyu

Pişmiş barbunyadan elde edilen et suyu, Hindistan'da sıklıkla kullanılan geleneksel bir yemektir. Bazı insanlar idrar ve böbrek sağlığını iyileştirebileceğini iddia ediyor, ancak bu ilacın etkili olup olmadığına dair çok az kanıt var. Denemek için, pişmiş fasulyelerden sıvıyı süzün ve günde birkaç kez için.

Karahindiba

Karahindiba bitkisi uzun zamandır sindirim yardımcısı olarak kullanılmaktadır. Bitkinin çeşitli bölümlerinin atıkları ortadan kaldırmaya, idrar çıkışını artırmaya ve sindirimi iyileştirmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir. Karahindiba 

, A, B, C ve D vitaminlerine ve potasyum, demir ve çinko gibi minerallere sahiptir.Bitkinin yapraklarından taze karahindiba suyu yapabilir veya köklerini çay veya ekstrakt olarak satın alabilirsiniz.

Taze yaparsanız, tadına portakal kabuğu, zencefil ve elma da ekleyebilirsiniz.

Küçük miktarlarda karahindiba çoğu insan için güvenli olsa da, karahindiba ürünlerini büyük miktarlarda tüketmenin güvenli olup olmadığı bilinmemektedir. Bazı insanların karahindiba alerjisi olabilir, özellikle de kanarya otu, kadife çiçeği, krizantem veya papatyaya alerjiniz varsa.

Buğday çimi suyu

Buğday çimi birçok besinle doludur ve uzun süredir sağlığı iyileştirmek için kullanılmaktadır. Buğday çimi , taşların atılmasına yardımcı olmak için idrar akışını artırır . Ayrıca böbrekleri temizlemeye yardımcı olan hayati besinler içerir.

Günde 2 ila 8 ons buğday çimi suyu içebilirsiniz. Yan etkileri önlemek için mümkün olan en küçük miktarla başlayın ve kademeli olarak 8 ons'a kadar çalışın.

Taze buğday çimi suyu yoksa, belirtilen şekilde toz buğday çimi takviyeleri alabilirsiniz.

Atkuyruğu

Atkuyruğu idrar akışını artırmak için idrar söktürücü olarak kullanılır. Genel idrar sağlığına yardımcı olabilecek antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahiptir. Ayrıca iltihabı azaltabilir. Toplamda, bu etkiler potansiyel olarak vücudunuzun böbrek taşlarını temizlemesine yardımcı olabilir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER