Blogda Ara

11 Ekim 2022 Salı

PİGMENTASYON BOZUKLUĞU


 PİGMENTASYON BOZUKLUĞU NEDİR?

Cilt Pigmentasyonu Nedir?


Cildinizin rengi, cildin özel hücreleri (melanositler) tarafından üretilen melanin adı verilen pigmentler tarafından belirlenir. Cilt rengini doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen 150'den fazla gen vardır. Yani cildinizin doğal pigmentasyonu hakkında yapabileceğiniz pek bir şey yok.

Cilt Pigmentasyon Bozukluklarına Ne Sebep Olur?


Bazen melanin üretimi ters gider; ya çok az ya da çok fazla melanin üretilir, bu da cilt pigmentasyon bozukluklarına neden olur . Bu koşullar, cildin normalden daha açık veya daha koyu görünmesine veya lekeli ve renksiz görünmesine neden olur. Çok fazla melanin hiperpigmentasyona neden olur ve çok az melanin hipopigmentasyona neden olur .

Kök neden genellikle hormonlar, endotel hücreleri gibi iç faktörlere veya hamilelik gibi biyolojik koşullara bağlanır. Ultraviyole radyasyon , yanma veya belirli kimyasallarla temas gibi dış etkenler bazen pigmentasyon bozukluklarına neden olabilir. Birçok bozukluğun öncüsü olan stres ve beslenme dengesizliklerinin de cilt pigmentasyon bozukluklarına neden olduğu bilinmektedir.

Olan şu ki, melanin, enzim tirozinaz varlığında amino asit tirozini içeren bir dizi oksidatif reaksiyon tarafından oluşturulur. Dolayısıyla, tirozinazın etkisini inhibe etmek/düzenlemek, melanin üretimini durdurabilir/değiştirebilir.

Çoğu depigmentasyon maddesi bu nedenle bu enzimi hedefler. Bununla birlikte, bu ajanlar bazı insanlarda kansere ve okronoza (dokuların mavimsi-siyah renk değişikliği) neden olabilir. Bu koşullar altında, yaygın pigmentasyon bozukluklarını tedavi etmek için ev ilaçlarını kullanmak mantıklıdır.

Cilt Pigmentasyon Bozuklukları ve Evde Tedavi Çözümleri


Melazma


Bu, yüzde, özellikle alın, yanaklar, üst dudak, burun ve çenede ten rengi veya kahverengi lekeler şeklinde ortaya çıkan bir cilt pigmentasyon bozukluğudur. Melazma tipik olarak hamile kadınlarda görülür. Lekeler genellikle hamilelikten sonra kaybolur, ancak bazen kaybolmazlar. Doğum kontrol hapları veya menopoz sonrası östrojen kullanan kadınlarda da görülebilir . Erkekler de bazen melazma alabilir. Bazı Ayurvedik uygulayıcılar, bu bozukluğun beslenme eksikliklerinden de kaynaklanabileceği düşünülmektedir.

Portakal Ezmesi: Bir portakalın kabuğunu rendeleyin ve birkaç çay kaşığı sütle macun/jel yapın. Yarım saat bekletin ve ardından nazikçe masaj yapın ve ılık suyla yıkayın. Bu macunla yüzünüze haftada en az 3 ila 4 kez peeling yapın. Eksfoliasyon , hücre yenilenmesini teşvik eder ve koyu lekeleri giderir.


Koyu Lekeleri Hafifletmek için Aloe Vera Suyu: Etkilenen bölgeye nazikçe aloe vera suyu veya jeli uygulayın ve 15 dakika bekletin. Ilık suyla yıkayın. Aloe vera , koyu lekeleri etkili bir şekilde aydınlatabilen müsilajlı polisakkaritler içerir.

Zerdeçal Tozu ve Süt: 10 yemek kaşığı süte 5 yemek kaşığı zerdeçal tozu ekleyin ve tüm yüzünüze uygulayın. Yüzünüze nazikçe masaj yapın ve 20 dakika sonra ılık suyla yıkayın.

Badem ve Bal ; Badem ve bal ile bir yüz maskesi yapın . Uygulayın ve 15 dakika sonra yıkayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER