Blogda Ara

12 Ekim 2022 Çarşamba

GEBELİKTE SIRT AĞRILARI

 GEBELİKTE SIRT AĞRILARI

Hamilelik sırasında sırt ağrısı veya sırt ağrısı, genellikle vücudun büyüyen çocuğa uyum sağlamak için yapısal değişiklikler geçirdiği hamileliğin beşinci ayında başlar. Ağrı genellikle ağrı ve sertlik ile ilişkilidir. Sık görülen bir durum olmasına rağmen, hamilelik sırasında sırt ağrısı mümkün olan en kısa sürede ele alınmalı ve hamilelik boyunca yönetilmelidir.

Gebelikte Sırt Ağrısının Nedenleri


Sırt ağrısının çeşitli nedenleri olabilir. Hamilelik döneminde vücutta meydana gelen değişiklikler çoğu kadında sırt ağrısının şiddetini ve tipini belirler. Kilo alımı nedeniyle ortaya çıkan sırt ağrısı , omurganın yükü ne kadar kaldırabileceğine bağlıdır. Sağlıklı bir hamilelikte kilo alımı 10 ila 15 kilogram arasında değişebilir. Bu ağırlık sırtınızı zorlayabilir.

Ağrı, ağırlık merkezindeki kayma ve sırtın gerilmesine neden olan postüral değişiklikler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Genişleyen rahim nedeniyle göğüs kafesinden kasık kemiğine uzanan iki paralel kas tabakası birbirinden ayrılır. Bu da sırt ağrısına neden olabilir.

Hamilelik sırasında meme dokusunun büyümesi boyun, omuz ve göğüs bölgesindeki kaslardaki gerginliği artırarak hamilelikte üst sırt ağrısına neden olabilir.

Stres, diğer nedenlerden kaynaklanan sırt ağrısını tetikleyebilecek veya kötüleştirebilecek önemli bir faktördür.

Gebelikte Sırt Ağrısı Türleri


Sırtın hamilelik sırasında etkilenebilecek farklı bölgeleri vardır . Sırtın ortasındaki bel bölgesinde ağrı oluşabilir; uzun süre aynı duruşu koruyarak şiddetlenir. Pelvik ağrı tipik olarak belin altında ve yanında, kuyruk kemiği boyunca, bir veya her iki tarafta ortaya çıkar. Göğüs bölgesindeki sırt ağrısı, genellikle yerçekiminin kayması ve postüral değişiklikler nedeniyle üçüncü trimesterde ortaya çıkar.

Hamilelikte Sırt Ağrısını Yönetmek


Uyurken nötr duruş ve oturma pozisyonlarını ve nötr omurgayı korumak, üst ve alt sırt ağrısınıönlemeye yardımcı olabilir . Sık sık duruş değiştirmek, sırta sıcak ve soğuk uygulamak, dizlerin arasına yastık koyarak yan yatmak, otururken ayakları daha yükseğe koymak sırttaki gerilimi azaltan tekniklerdir.

Hamilelikte Egzersizler


Omuzlar, boyun, göğüs, kalçalar ve bacaklar için germe egzersizleri , kasların tonda kalmasına yardımcı olabilir ve hamilelik sırasında ilave ağırlığı taşımak için onları güçlendirebilir. Genel olarak, basit ve güvenli germe rutinleri ağrıyı hafifletebilir, kas spazmını azaltabilir ve omurga üzerindeki yükü azaltabilir. Aquanatal egzersizler veya suda hafif egzersizler de tavsiye edilir. Bununla birlikte, kilo vermek için, bitkinlik noktasına veya aç karnına egzersiz yapılması tavsiye edilmez.

Sırt Ağrısını Hafifletmek için Doğum Öncesi Yoga

Yoga genellikle hamileliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde tavsiye edilir. Sadece uzman tavsiyesi ile yapılmalıdır.

Artık sırt ağrısını hafifletmek için doğum öncesi yoga önerilmektedir. Eski egzersizler ve duruşlar, eklemleri etkilemeden kasları güçlendirmeye ve güçlendirmeye ve kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Yoga, üç trimesterin her birinde farklı olabilir ve yalnızca uzman tavsiyesi ile yapılmalıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER