Blogda Ara

3 Ekim 2022 Pazartesi

KARACİĞER YAĞLANMASI TEDAVİSİ


 KARACİĞER YAĞLANMASI NEDİR?


Yağlı karaciğer, özellikle diyabetli ve aşırı kilolu kişilerde yaygındır. Herhangi bir belirti vermese de önemli sağlık sorunlarına yol açabilir.Yaşam tarzınızda değişiklik yapmak durumu önlemenin ve iyileştirmenin anahtarıdır. Karaciğer gıda ve atık maddelerin işlenmesi için vucudun ana organıdır.

Sağlıklı bir karaciğer çok az yağ içerir veya hiç içermez. Çok fazla alkol alırsanız veya çok fazla yemek yerseniz, vucudunuz kalorilerin bir kısmını yağa çevirerek bu fazlalık ile ilgilenir. Bu yağ daha sonra karaciğer hücrelerinde depolanır. Karaciğer hücrelerinde yağ birikebilir. Fazlası varsa karaciğer yağlanması da var demektir. Yağlı karaciğer günümüzde daha yaygın hale geliyor. Çünkü çok fazla ilave şeker ve ilave yağ yiyoruz.

YAĞLI KARACİĞER HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yağlı karaciğer hastalığı genellikle semptomlara neden olmaz. Belirtileri olan kişilerde şunlar görülebilir : yorgun veya genel olarak iyi hissetmemek, karınlarının sağ üst kısmında ağrı ve kilo vermek.


Karaciğer Yağlanmasına ne sebep olur?

Karaciğer yağlanması, uzun süre çok fazla alkol alınmasından kaynaklanabilir. Bununla birlikte, karaciğer yağlanması olan çoğu insan, alkolden kaynaklanmayan karaciğer yağlanmasına sahiptir. Şu kişilerde daha fazla yaygındır : Yüksek tansiyonlu, yüksek kolesterole sahip ve yüksek trigliserit, tip 2 diyabetliler ve özellikle karın bölgesinde fazla kilosu olanlar.

Karaciğer Yağlanması Nasıl Teşhis edilir?

Karaciğer yağlanması, genellikle belirgin semptomlara neden olmadığından, rutin bir test karaciğer anormalliği belirtileri gösterene kadar karaciğer yağlanmasına sahip olduğunuzu bilemeyebilirsiniz. Doktorunuz önce sizinle konuşup sonra sizi muayene ederek karaciğer yağlanması teşhisini koyacaktır. Karaciğerinizin sağlığını görmek için karaciğer fonksiyon testi adı verilen bir kan testi yapmanız istenebilir.


Karaciğer Yağlanmasına sahipseniz ne yapmalısınız?

Karaciğer yağlanmas hastalığını tedavi edebilecek pek fazla ilac yoktur. Tedavi yaşam tarzınızda değişiklikler yapmaktan geçiyor. Bu durumu iyileştirebilir hatta tersine çevirebilirsiniz. Karaciğer yağlanması alkolden kaynaklanıyorsa yapılacak en önemli şey alkolü tamamen bırakmaktır. Bu hastalığın daha ciddi seviyelere gelmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasına sahipseniz,  hiç veya daha az alkol tüketin, sağlıklı bir yemek (diyet) programı uygulayın, şekerden kaçının, kilo vermek için düzenli egzersizler yapın, kan şekerinizi kontrol edin, varsa yüksek kolesterolü tedavi edin, karaciğerinizi etkileyebilecek ilaçlardan kaçının, sigara ve tütün türevlerini hayatınızdan atın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER