Blogda Ara

23 Ekim 2022 Pazar

CİLT KANSERİ

 

CİLT KANSERİ

Vücut, normalde düzenli bir şekilde bölünen ve çoğalan farklı hücre tiplerinden oluşur. Bu yeni hücreler eski hücrelerin yerini alır. Kanser durumunda, vücuttaki bazı hücrelerin görünümü ve işlevi değişmiştir. Kanser denilen anormal bir büyümeye neden olmak için kontrolsüz bir şekilde bölünürler ve büyürler.

Cilt Kanseri Türleri Nelerdir?


Cilt kanserinin üç ana kategorisi vardır. Bu üç kanserin her biri ciltte farklı bir hücre tipinde başlar ve her kanser, başladığı hücre tipine göre adlandırılır.

Aktinik/Güneş Keratoz

Bazal ve Skuamöz Hücre

Karsinomlar/Melanom dışı cilt kanseri

Malign Melanom

Aktinik keratoz:

Aktinik keratoz , güneş keratozu olarak da bilinir. Genellikle cilt yüzeyinde görülen kırmızımsı veya pembe renkli pullu veya huysuz bir yumrudur. Kabuk azgın, kuru veya pürüzlü olduğu için görmeden ziyade dokunma ile tanınır.

Cilt kanseri gelişiminde ilk adımdır ve bu nedenle kanser öncesi bir cilt durumu olarak kabul edilir. Keratozun yüzde, kulaklarda, kel kafa derisinde, boyunda, ellerin arkalarında ve önkollarda ve dudaklarda görülmesi muhtemeldir.

Lezyonlar erken tespit edilirse tedavi edilmelidir, aksi takdirde lezyon büyür ve çevre dokuları istila eder. Nadir durumlarda lezyonlar metastaz yapar veya iç organlara yayılır.

Kemirgen Ülser:

Bazal hücreli karsinom , tüm cilt kanserlerinin yaklaşık %90'ını oluşturur. Erken evrede tespit edilirse tamamen tedavi edilebilir. Tedavi edilmezlerse cildi aşındırabilir ve kemirgen ülseri olarak bilinen ülsere neden olabilirler. Epidermisin bazal hücre tabakasında başlar ve çok yavaş büyür. Kafkasyalılarda bulunan en yaygın cilt kanseridir.

Bazal hücreli karsinom çeşitli şekillerde olabilir. Parlak yarı saydam veya inci gibi bir nodül veya sürekli iyileşen ve sonra yeniden açılan bir yara, pembe hafif kabarık bir büyüme veya kırmızımsı tahriş olmuş bir cilt yaması veya mumsu bir yara izi olarak görünebilir. Özellikle baş, boyun, kollar, eller ve yüz gibi güneşe maruz kalan bölgelerde görülür. Vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar, ancak nadiren alttaki kemiğe yayılabilirler.

Melonom

Melanom, melanositlerden kaynaklanır. Cilt kanserinin en ölümcül formlarından biridir. Tüm cilt kanserlerinin yaklaşık %4'ünü oluşturur. Lenfatik sisteme ve iç organlara özellikle karaciğer, akciğer, kemik ve beyine hızla yayılma özelliğine sahiptir.

Erken teşhis ve uygun tedavi ile melanomun tedavi oranı %95 civarındadır. Yayıldığında, prognoz kötüdür. Cilt kanseri ölümlerinin çoğunluğunun ana nedenidir.

Kadınlarda melanomlar genellikle kollarda ve bacaklarda görülürken erkeklerde sırtta gelişebilir. Malign melanom hücreleri hala melanin üretir ve bu nedenle tümörler genellikle kahverengi veya siyah renktedir.

Melanom çoğunlukla önceden var olan bir bende gelişir veya yeni bir ben gibi görünür, bu nedenle insanların benlerinin neye benzediğini bilmeleri ve mevcut benlerdeki değişiklikleri tespit edebilmeleri ve yeni benleri tespit edebilmeleri önemlidir.

Cilt Kanserinin Nedenleri ve Risk Faktörleri Nelerdir?

Güneş yanığı ve Ultra Violet ışığa maruz kalma maksimum hasara neden olarak cilde DNA hasarı verir. Vücut genellikle gen mutasyonları meydana gelmeden önce bu hasarı onarabilir. Ancak bir kişinin vücudu hasarlı DNA'yı onaramadığında, cilt kanseri ile sonuçlanır. Ultraviyole radyasyondan kaynaklanan cilt hasarının çoğunun 20 yaşından önce meydana gelmesi muhtemeldir.

Bazı durumlarda, ailede melanom öyküsü olan kişilerde melanomların yaklaşık %5-10'u gelişir. Ancak kalıtsal hatalı genler, melanom dışı cilt kanserlerine neden olmaz.

Güneşlenme lambalarının düzenli kullanımı cilt kanserine yakalanma riskini artırır.

Uzun süreli bağışıklığı baskılayan (organ reddini önlemek için) veya şiddetli artrit tedavisi gören kişilerde cilt kanseri riski artar.


Kötü bir şekilde yanmış veya uzun süreli inflamasyona sahip bazı cilt bölgelerinde, skuamöz hücreli karsinom riski artar.

Egzama, sedef hastalığı, kseroderma pigmentasyonu gibi bazı cilt rahatsızlıkları da cilt kanserine neden olabilir.

Diğer durumları tedavi etmek için verilen radyoterapi, yaşamın ilerleyen dönemlerinde bazen tedavi bölgesinde cilt kanserlerine neden olabilir.

Diğer olası ancak nadir hazırlayıcı faktörler, kömür katranı, kurum, zift, asfalt, kreozotlar, parafin mumları, petrol türevleri, saç boyaları, kesme yağları ve arsenik dahil olmak üzere işyerinde belirli kimyasallara aşırı maruz kalmaktır. Bu maddelerle çalışırken koruyucu giysi giyilmelidir.

Yaşlı insanlar melanom dışı cilt kanserine yakalanma riski daha yüksektir. Ancak daha genç insanlarda da gelişebilir.

Açık tenli, kolayca çillenen ve bronzlaşmak yerine yanma eğiliminde olan kişiler.


Cilt Kanserinin Belirtileri Nelerdir?


Deride yeni bir büyüme veya anormal hücre birikimi.

Mevcut bir cilt büyümesinde bir değişiklik.

İyileşmeyen bir yara.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER