KARINDA KİTLE OLUŞUMU
Karın kitlesi, karnınızdaki veya karnınızdaki bir yumrudur. Karın kitlesi gözle görülür bir şişmeye neden olabilir ve ayrıca karnınızın şeklini değiştirebilir. Karnınızdaki yumru, aslında karın boşluğunda anormal bir doku toplanmasıdır. Karnınızda mide, karaciğer, böbrek ve mesane gibi birçok önemli organ, kadınlarda dalak, pankreas, bağırsaklar, rahim ve yumurtalıklar ve aort gibi büyük kan damarları bulunur. Kütlenin tam yeri, sıkılığı ve dokusu hangi organın etkilendiğini belirlemeye yardımcı olacaktır. Karın yumru kitlesi iyi huylu veya kötü huylu olabilir
Karın Kitlesinin Nedenleri Nelerdir?
Karın duvarının yüzeyinde görülebilen veya hissedilebilen bir yumru, deriden veya derinin altındaki yağ veya kastan kaynaklanabilir ve belki bir kist, lipom veya bir nöro-fibrom veya kas tümörü olabilir. Karın boşluğundan kaynaklanan ve zayıf karın kasları nedeniyle dışarı çıkan bir fıtık da olabilir.
Karın boşluğundan kaynaklanan topaklar, büyük olmadıkça cilt yüzeyinde görülmezler ve büyük oldukları için karın duvarı görünümünü bozabilirler.
Bazı büyük malign tümörler, özellikle yağ, fibröz veya kas dokularından kaynaklananlar, karnın tamamını kaplarken, bazı tümörler karnın bir kadranı ile sınırlıdır. Yumruğun yeri, doktorun muhtemelen hangi organların etkilendiğini anlamasına yardımcı olur
Etkilenen bölgede şişlik
Karında ağrı veya dolgunluk
Mide bulantısı ya da kusma
Düzensiz bağırsak hareketleri
İstenmeyen kilo alımı
İdrar yapamama veya dışkı yapamama
Kasıktaki topaklar
Anemi nedeniyle morarma, kızarıklık veya olağandışı solgunluk
Rektal kanama
Vajinal kanama, özellikle menopozdan on iki ay sonra meydana gelirse
Karaciğer tutulmuşsa asit reflü ve sarılık mevcut olabilir.
Artmış veya azalmış idrara çıkma ile birlikte idrara çıkma sırasında ağrı
Ateş veya hızla büyüyen, nabız atan bir kitle veya yeni bir yumru oluşumu ciddi bir işarettir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder