Blogda Ara

2 Ekim 2022 Pazar

VERTİGO HASTALIĞI

 


  • Vertigo, siz veya çevreniz hareket ediyor, dönüyor veya sallanıyormuş gibi, dengesiz ve baş dönmesi hissettiğiniz bir durumdur. 

    Bulantı ve sakatlığa yol açabilir. Vertigo en çok yaşlılarda görülür, ancak her yaşta her iki cinsiyeti de etkileyebilir. Geçici veya kalıcı bir durum olabilir. Vertigo, özellikle araba veya makine kullanma gibi bir görev sırasında semptomlar ortaya çıktığında sorun yaratır.

    Denge organı , kulaktaki vestibüler sistemdir , sıvı dolu tüpler ve keselerden oluşan küçük bir ızgaradır. Her bir iç kulağın labirentinde yer alan iki özdeş vestibüler sistem vardır. Siz hareket ettikçe tüplerdeki sıvı da hareket eder ve seviyeleri sinir hücreleri tarafından okunur. Bilgi, hangi yolun aşağı olduğunu ve yatay seviyenin ne olması gerektiğini hesaplamak için kullanan beyne gönderilir.

    Denge ile ilgili herhangi bir sorun vestibüler sistemden kaynaklanır, bu nedenle sık vertigodan muzdarip kişilerin vestibüler bozukluğu olduğu söylenir. Denge sorunları, kulak çınlaması veya işitme kaybı ile ilişkili olabilir. Vertigo, aynı zamanda dengeyi kontrol eden beynin bölümlerindeki (beyincik ve beyin sapı) değişikliklerden de kaynaklanabilir.

    Vertigonun başlıca nedenleri arasında şunlar bulunur:

    iyi huylu paroksismal pozisyonel vertigo : 

    Bu, genellikle belirli baş pozisyonları veya hareketleriyle ortaya çıkan yaygın bir vertigo şeklidir. İç kulak denge organında periyodik olarak yerinden oynayan ve semptomlara neden olan kalsiyum birikintilerinden kaynaklanır.

    Ménière hastalığı : Bu, bir zamanlar saatçi hastalığı olarak adlandırıldı, çünkü konsantrasyon ve ellerin uzun süre dikkatli kontrolünü gerektiren hassas, karmaşık işler yapan insanlara çarpma eğilimindeydi. Ménière hastalığına neyin sebep olduğunu kimse bilmiyor.

    kafa travması : Kafasına şiddetli bir darbe almış kişilerde iç kulakta geçici veya kalıcı hasarlar meydana gelebilir ve bu da denge sorunlarına neden olabilir.

    vestibüler nörit : Bu aynı zamanda vestibüler nöronit ve labirentit olarak da bilinir ve viral bir enfeksiyondan kaynaklandığına inanılır. Kokleayı (işitme organı) değil, vestibüler sistemin sinirlerini etkiler . Bununla birlikte, nörit, iç kulağı besleyen küçük kan damarlarında bulunan bir kan pıhtısından da kaynaklanabilir.

    Vertigo, herhangi bir denge bozukluğunun birincil semptomudur. Bir vertigo atağı sırasında gözlerinizi kapatırsanız, dönüyor veya düşüyormuş gibi hissedeceksiniz. Şiddetli vertigo kusmaya neden olabilir ve yürümenizi engelleyebilir.

    Vestibüler sistem, beynin hareket merkezi ve gözlerle bağlantılı olduğu için, vestibüler bozukluğu olan bazı kişiler görüşlerinin etkilendiğini veya kaslarının kötü koordine edildiğini veya olması gereken yere gitmediğini fark eder. Kaslar, özellikle boyun ve sırtta ağrıyabilir.

    Birçok hastalık, özellikle zayıf dolaşım ve düşük tansiyon içeren hastalıklar, baş dönmesine neden olabilir. Teşhisin ilk adımı, oksijen ve kan şekeri seviyelerinin test edilmesi de dahil olmak üzere eksiksiz bir tıbbi muayenedir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER