Blogda Ara

20 Eylül 2022 Salı

KÖPEK MEMESİ HASTALIĞI NEDİR?

 



Hidradenitis suppurativa nedir?

Hidradenitis suppurativa, kıl foliküllerini ve ter bezlerini tutan kronik inflamatuar bir deri hastalığıdır. Akne inversa olarak da bilinen bu durum genellikle ciltte sivilce benzeri şişliklerin ortaya çıkmasıyla başlar. Tedavi edilmediğinde, bu şişlikler kötüleşebilir, derinin derinliklerinde büyüyebilir ve ağrılı sert topaklara veya irin ceplerine dönüşebilir. Cepler genellikle kırılarak açılır. İyileştikten sonra genellikle kalın yara izleri oluşur.



BELİRTİLER VE NEDENLERİ

Hidradenitis suppurativa'ya ne sebep olur?

Hidradenitis suppurativa ile görülen cilt yumruları, hücrelerin anormal aşırı büyümesi nedeniyle kıl folikülleri ve/veya ter bezleri tıkandığında ve iltihaplandığında ortaya çıkar. Bu aşırı büyümenin hormonlara ve/veya nikotine ikincil olduğu düşünülmektedir. Tıkandıktan sonra, bu yapılar daha sonra yırtılarak lokal inflamasyon ve yara izinin artmasına neden olur. Hidradenitis suppurativa bulaşıcı değildir, cinsel yolla bulaşmaz veya kötü hijyenden kaynaklanmaz.


Doktorlar, bazı insanların bu hastalığı geliştirmesine neyin sebep olduğunu bilmiyorlar. Araştırmacılar, hidradenitis suppurativa'nın (aile üyeleri arasında geçen) genetik olup olmadığını araştırıyorlar. Birçok hidradenitis suppurativa vakası ergenlik döneminde görülmeye başladığından seks hormonlarının da olası bir neden olduğu düşünülmektedir.


Hidradenitis suppurativa'lı kişilerin sıklıkla ortak başka tıbbi sorunları vardır. Bu koşullar şunları içerir:


Akne.
Diyabet.
Kalp hastalığı.
Disekan selülit 
kafa derisinde şiddetli yamalı saç dökülmesi
İnflamatuar bağırsak hastalıkları 

Hidradenitis suppurativa için doğal tedavi seçenekleri


Gıda ve İlaç İdaresi, takviyelerin veya uçucu yağların saflığını veya kalitesini izlemez. Takviye almaya veya uçucu yağlar kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER