Blogda Ara

3 Kasım 2022 Perşembe

MİDE KANAMASI

 MİDE KANAMASI 

Gastrointestinal Kanama (Mide kanaması)Nedir?


Gastrointestinal kanama , ağızdan anüse kadar uzanan gastrointestinal sistemde meydana gelen her türlü kanama veya kan kaybını ifade eder. Sindirim sisteminde kanama sadece bir semptomdur ve buna neden olan kök nedeni veya hastalığı bulmak önemlidir.

Üst sindirim sistemi yemek borusu veya yemek borusunu, mideyi ve ince bağırsağın ilk bölümünü içerir. Alt sindirim sistemi, ince bağırsak, kolon, rektum ve anüsün geri kalan büyük bölümünü içerir.

Kanama , mide ülseri veya ince veya kalın bağırsağın geniş alanlarının iltihaplanması gibi sindirim sisteminin bir veya daha fazla kısmından gelebilir .

Kanama, hafif veya neredeyse saptanamayandan şiddetli ve yaşamı tehdit edene kadar değişebilir. Nadiren kanama çıplak gözle görülmediği için sadece laboratuvar testleri ile tespit edilir. Bu tür kanamaya gizli kanama denir .

Gastrointestinal Kanama Neden Olur?



Gastro özofagus reflü- Mideden yemek borusuna geri akan mide asidi tahrişe ve kanamaya neden olabilir.

Gastrit (mide iltihabı) - Bu genellikle aşırı alkol tüketimi, H-pylori enfeksiyonu ve düzenli olarak steroid olmayan antienflamatuar ilaçların düzenli alımı nedeniyle bulunur.

Yemek borusunda yırtılma veya iltihaplanma - Bu genellikle şiddetli kusma, şiddetli öksürük, hıçkırık veya doğum sırasında ortaya çıkar.

Yemek borusunun alt ucunda veya midenin üst kısmında genişlemiş damarlar - Bunlar, kırılarak açılabilen ve kanayabilen varisler olarak bilinir. 

Anal bölgedeki çatlaklar -Anüs astarındaki yırtıklar da kanamaya ve şiddetli ağrıya neden olabilir.

Bağırsak enfeksiyonları - Enflamasyon ve kanlı ishal bağırsak enfeksiyonlarından kaynaklanabilir.

Gastrointestinal Kanama Belirtileri ve Belirtileri Nelerdir?

Alt GI yolundan kanama varsa , dışkıda parlak kırmızı kan  görülecektir. Kanama kolonda daha yüksekse veya ince bağırsakta ise dışkı koyu kanla karıştırılabilir.

Üst GI yolundan kanama olduğunda , dışkı genellikle siyahımsı , katran rengindedir (melena) ve çok kötü bir kokuya sahiptir.

Üst GI kanamasında, aktif kanama meydana geliyorsa kusmuk parlak kırmızıolabilir veya kanama daha erken olduğunda veya çok ağır olmadığında " kahve telvesi" görünümünde olabilir.

Kanama hafif ise dışkı rengi değişmeyebilir.

Demir, bizmut gibi bazı ilaçlar ve sefdinir gibi antibiyotikler dışkıya kana benzeyen kırmızı veya siyah bir görünüm verebilir. Pancar gibi bazı sebzeler veya kola, Pepsi, gibi alkolsüz içecekler de kanla karıştırılabilecek dışkı rengini değiştirir.

Ani, yoğun kanamanın olduğu durumlarda nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi hissedebilir ve şiddetli kramplı ağrı ve ishal yaşayabilirsiniz . Ayrıca kan basıncında düşüş ve hızlı nabız ile şoka girebilirsiniz.

Kanama yavaşsa ve uzun sürüyorsa, yavaş yavaş yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk, nefes darlığı ile birlikte kademeli anemi nedeniyle soluk cilt ve mukoza zarları hissedebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER