Blogda Ara

14 Haziran 2022 Salı

KAN ÇIBANI NEDİR?

 


 


KAN ÇIBANI

NEDİR?



Karbonkül, cilt altında birbirine bağlı kırmızı, şiş ve ağrılı bir çıban kümesidir. Çıban, deri altında küçük bir irin (apse adı verilen) birikimine sahip bir kıl folikülünün enfeksiyonudur.

Bir karbonkülün nedenleri nelerdir?

Staphylococcus aureus bakterileri kıl köklerinize girdiğinde genellikle bir karbonkül oluşur. Bu bakterilere “staf” da denir. Sıyrıklar ve diğer kırık cilt, bakterilerin vücudunuza girmesini ve enfeksiyona neden olmasını kolaylaştırır.

Bir karbonkül patlatabilir misin?

Bölgeye dokunduktan sonra elleri iyice yıkamak ve bir fraktür veya karbonkül sıkmaktan kaçınmak önemlidir, çünkü bu enfeksiyon yayılma riskini artırır. Uzmanlar, hastaların fronkülleri veya karbonkülleri patlatmaya veya sıkıştırmaya çalışmaması gerektiğini söylüyor.

Karbonküller ciddi midir?

Bir karbonkül, bağlantılı bir enfeksiyon alanı oluşturan bir kaynama kümesidir. Tek çıban ile karşılaştırıldığında, karbonküller daha derin ve daha şiddetli bir enfeksiyona neden olur ve iz bırakma olasılığı daha yüksektir. Karbonkülü olan kişiler genellikle kendilerini iyi hissetmezler ve ateş ve üşüme yaşayabilirler.

 

Bir kaynama ve bir karbonkül arasındaki fark nedir?

Kaynama, kıl köklerinin etrafındaki enfeksiyon daha derine yayıldığında meydana gelir. Genellikle bel bölgesi, kasık, kalça ve kol altında bulunurlar. Karbonküller, genellikle boyun veya uyluğun arkasında bulunan çıban kümeleridir. Staphylococcus aureus, bu enfeksiyonlara neden olan en yaygın bakteridir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bizi Takip Edin

ÖNERİLER